x
x

Svjetski dan prevencije samoubojstava, 10. rujna

  Maja Silobrčić-Radić, dr.med., specijalist epidemiolog

  09.09.2014.

Svjetski dan prevencije samoubojstava obilježava se svake godine na dan 10. rujna. Svrha ove kampanje, koja se na inicijativu Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubojstava i u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom provodi od 2003. godine, širenje je informacija o problemu samoubojstava, podržavanje istraživanja, smanjenje stigme te poticanje na spoznaju da se samoubojstvo može spriječiti.

Svjetski dan prevencije samoubojstava, 10. rujna
U 2013. godini registrirana su 692 počinjena samoubojstva odnosno 16,3 samoubojstava na 100.000 stanovnika.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da više od 800 tisuća ljudi godišnje u svijetu počini samoubojstvo, odnosno svakih 40 sekundi jedna osoba izgubi život zbog samoubojstva. Samoubojstva čine više od polovine nasilnih smrti u svijetu, više nego sve smrti zbog ratova i  ubojstava.  Iako su samoubojstva jedan od  vodećih uzroka smrti u osoba  u dobi od 15-34 godine, većina samoubojstava registrira se u dobi iznad 60 godina.

U Hrvatskoj je ukupan broj počinjenih samoubojstava te broj samoubojstava u odnosu na broj stanovnika kroz godine oscilirao, s trendom pada stopa samoubojstava posljednjih petnaestak godina. U 2013. godini registrirana su 692 počinjena samoubojstva odnosno 16,3 samoubojstava na 100.000 stanovnika.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana prevencije samoubojstava je „Prevencija samoubojstva: Jedan svijet povezan“ kojom se naglašava važnost povezanosti i suradnje u svakom smislu i na svim razinama kako bi se što uspješnije suprotstavilo problemu samoubojstava.

Povezanost je važna za vulnerabilnog pojedinca; društvena izolacija može povećati rizik od samoubojstva, dok s druge strane jaka ljudska povezanost može biti zaštita u riziku od samoubojstva. Prepoznati osobu koja je odvojena od svoje okoline i ponuditi joj potporu i prijateljstvo može spasiti život. Povezanost pojedinaca i sustava važna je unutar zdravstvenih službi te u suradnji raznih službi, kako bi za osobe koje su u riziku za samoubojstvo bila dostupna sva potrebna skrb. Konačno, povezanost je važna i na nacionalnoj i na internacionalnoj razini kako bi se potaknule stručne organizacije i građanske inicijative da  koordiniraju svoja nastojanja u prevenciji samoubojstava i da uče jedni od drugih.