x
x

Povezanost samopoštovanja s prehrambenim navikama i sportom u mladih

  08.06.2014.

Povezanost samopoštovanja s prehrambenim navikama, uhranjenošću, sportom, spolom i dobi u riječkih adolescenata, objavljena je u časopisu Medica Jadertina

Povezanost samopoštovanja s prehrambenim navikama i sportom u mladih
Srednjoškolci su bili tri puta nezadovoljniji svojim izgledom u odnosu na studente, a ta razlika je izraženije vidljiva u skupini djevojaka.

Cilj: Utvrditi povezanosti uhranjenosti i prehrambenih navika studenata i srednjoškolaca, ovisno o dobi i spolu, te vezu sa samopoštovanjem, zadovoljstvom izgledom i tjelesnom aktivnošću.

Ispitanici i metodeIstraživanje je provedeno u Rijeci 2011./2012. godine na uzorku od 248 studenata (151 mladić i 97 djevojaka), prosječne dobi od 20 godina i 164 srednjoškolca (120 mladića i 44 djevojke) u dobi od šesnaest godina. Uhranjenost ispitanika procjenjivana je na osnovi BMI (kg/m2) i odgovarajućih percentilnih krivulja.
Anketni list je sadržavao pitanja o prehrambenim navikama, bavljenju sportom, zadovoljstvu vlastitim izgledom i načinu na koji se on mijenja te ljestvicu samopoštovanja. Rezultati: Utvrđeno je da se naši ispitanici uglavnom nepravilno hrane. Među srednjoškolcima je 17,1% pretilih, a među studentima 10,2%.
Mnogo je više pretilih mladića nego djevojaka, ali broj pretilih mladića pada zajedno s njihovom dobi. Može se vidjeti da su srednjoškolci tri puta nezadovoljniji svojim izgledom u odnosu na studente, a ta razlika je izraženije vidljiva u skupini djevojaka. Želeći poboljšati svoj izgled srednjoškolci u odnosu na studente 2,5 puta češće koriste dijetu, dok studenti u odnosu na srednjoškolce 1,6 puta češće kombiniraju tjelesnu aktivnost i promjene u prehrani.

Zaključak: Na temelju uočenih rezultata nameće se potreba intenziviranja zdravstveno-odgojnih aktivnosti. Stoga je, zajedno s postojećim programom ''Debljina je bolest – hrana može biti lijek'', započela s radom ambulanta specijalizirana za prevenciju poremećaja u prehrani, u sklopu Centra za mlade – savjetovalište otvorenih vrata.

Tatjana Čulina, Sandra Anđelić Breš