x
x

Održana konferencija „Zdravstvo temeljeno na praćenju ishoda liječenja“

  21.06.2020.

Hrvatska je na drugome mjestu u EU po stopi smrtnosti od raka, a zbog starenja stanovništva i ograničenih sredstava, jedino praćenjem ishoda liječenja moguće je efikasnije organizirati zdravstvenu skrb i postojeće resurse preusmjeriti tamo gdje pacijent najviše koristi, naglašeno je na konferenciji.

Održana konferencija „Zdravstvo temeljeno na praćenju ishoda liječenja“

Ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo se na europske aktivnosti tijekom hrvatskog predsjedanja. „Izrazito mi je drago što se upravo posljednjih mjeseci intenzivnije raspravlja o solidarnosti i smanjivanju razlika među članicama kad je riječ o zdravstvenim standardima. U EU između zemalja članica, pa i unutar samih zemalja, postoje značajne razlike u ishodima liječenja. Ishode bismo trebali mjeriti na isti i usporediv način, što bi nam omogućilo da organizacijski i financijski pomognemo članicama s lošijim ishodima da dosegnu ciljanu razinu, te na taj način smanjimo razlike i omogućimo jednakost pacijenata. Novi program pomoći zdravstvu zemalja članica EU više od 9 milijardi eura i teži ka podizanju otpornosti i kvalitete zdravstvenih sustava s dugoročnom vizijom poboljšanja ishoda liječenja“, izjavio je ministar Beroš.

Profesor Eduard Vrdoljak, koordinator izrade Nacionalnog plana za borbu protiv raka osvrnuo se na ishode liječenja u onkologiji. Pacijente je na konferenciji predstavljala Antonella Cardone, direktorica Europske koalicije oboljelih od raka, ustvrdivši kako se nejednakost u ishodima liječenja može smanjiti preusmjeravanjem zdravstvene skrbi s količine obavljenog na vrijednost koju pruža.

Na konferenciji je zaključeno kako se praćenjem rezultata, odnosno ishoda liječenja, dobiva jasan uvid u učinkovitost terapija i protokola liječenja, u kvalitetu skrbi zdravstvenih ustanova, ali i u učinke i važnost suradnje zdravstvenih radnika i bolesnika tijekom liječenja. Štoviše, praćenje ishoda je najbitniji alat za usmjeravanje dostupnih sredstava tamo gdje su ona najpotrebnija, kao i pronalaženje prostora za uštede i unaprjeđenja u raspodjeli sredstava u sustavu, na korist i bolesnika i zdravstvenih radnika. Drugim riječima, praćenje ishoda liječenja omogućuje povećanje vrijednosti zdravstvene skrbi, odnosno da se pacijent istinski stavi u fokus sustava.