x
x

Cjepiva za sprječavanje herpesa zostera kod starijih osoba

  01.12.2013.

Pronađeno je 8 randomiziranih kontroliranih istraživanja u koje je bilo uključeno ukupno 52269 ispitanika. Cjepivo je učinkovito smanjilo pojavu bolesti za gotovo 50%.

Cjepiva za sprječavanje herpesa zostera kod starijih osoba

Virus koji uzrokuje vodene kozice, varicella zoster virus (VZV), može ostati pritajen u živčanim stanicama. Virus se može ponovno aktivirati nakon niza godina zbog oslabljenog imuniteta, primjerice uslijed starenja. Tada virus putuje niz živac do površine kože i stvara nakupine mjehura uzduž puta pogođenog živca – stanje koje se naziva herpes zoster. Prije izbijanja kožnih promjena pacijenti osjećaju svrbež, utrnulost, trnce ili lokalnu bol. Virus uzrokuje upalu osjetnih živaca i može dovesti do jakih bolova koji značajno umanjuju kvalitetu života pacijenata. Godišnja učestalost herpesa zostera je trenutno 5,22 epizoda na 1000 odraslih osoba. Ovaj se broj povećava, dijelom i zbog produljenja životnog vijeka.
Budući se herpes zoster može spriječiti cijepljenjem, cilj Cochrane sustavnog pregleda bio je procijeniti učinkovitost i sigurnost cjepiva za sprječavanje herpesa zostera kod starijih osoba.
Pronađeno je 8 randomiziranih kontroliranih istraživanja u koje je bilo uključeno ukupno 52269 ispitanika. Cjepivo je učinkovito smanjilo pojavu bolesti za gotovo 50%. Jedine nuspojave koje je uzrokovalo cjepivo bili su blagi ili umjereni simptomi na mjestu injekcije. Cjepivo je bilo učinkovitije u osoba dobi 60-69 godina nego u starijih, ali je isto tako u toj dobnoj skupini uočen veći broj nuspojava nego u starijih od 70.
Nuspojave na mjestu injekcije bile su rjeđe u ispitanika koji su primili cjepivo koje je bilo ohlađeno nego u onih koji su primili smrznuto cjepivo. Učestalost nuspojava bila je češća prilikom drugog cijepljenja nego kod prvog. Ispitanici koji su primili cjepivo protiv herpesa zostera imali su mnogo manje nuspojava i boli na mjestu injekcije nego onih koji su primili „pneumo 23“ cjepivo protiv pneumokoka.
Utjecaj cijepljenja protiv herpes zostera na kvalitetu života nedovoljno je istražen u pronađenim istraživanjima. Cjepivo je smanjilo broj ispitanika kod kojih je herpes zoster značajno utjecao na poremećenu kvalitetu života. Samo jedno od osam istraživanja bilo je visoko kvalitetno i s malim rizikom od pristranosti. Rezultati opisani u ovom sustavnom pregledu možda podcjenjuju učinak cjepiva. Rezultati istraživanja koja su u tijeku mogli bi dati nove informacije o ovom zanimljivom i važnom polju istraživanja.
Učinkovitost cjepiva s manjom koncentracijom virusa također bi trebalo istražiti kako bi se dobile informacije o najboljoj količini virusa koja je potrebna u jednoj dozi.