x
x

Alergijske reakcije na cjepiva

  05.08.2012.

Alergijske reakcije na cjepiva vrlo su rijetke. Svaku sumnju na nuspojavu cjepiva, uključujući i alergijsku reakciju, potrebno je prijaviti nadležnomu regulatornom tijelu.

Alergijske reakcije na cjepiva

Alergijske reakcije češće se javljaju na druge komponente cjepiva izuzev aktivne, kao što su npr. želatina, proteini jajeta, pileći proteini, dekstran, timerosal, antibiotici i sl.

Sve bolesnike sa sumnjom na alergiju na cjepiva potrebno je uputiti alergologu. Bolesnike sa sumnjom na alergijsku reakciju nakon cijepljenja potrebno je testirati te pokušati identificirati uzročni alergen.

Kožno testiranje treba učiniti bolesnicima sa sumnjom na alergiju na cjepivo da bi se dokazale reakcije posredovane IgE-protutijelima te kako bi se pokušao utvrditi uzročni alergen.

Bolesnici koji imaju negativne kožne testove mogu se cijepiti, uz vrlo malen rizik od pojave anafilaksije. Bolesnike s uvjerljivom anamnezom i pozitivnim kožnim testovima na komponete cjepiva mogu se uz nadzor cijepiti alternativnim cjepivom ili istime primjenom postupno rastućih doza cjepiva.

Blage lokalne reakcije, vrućica, kao i druge nespecifične nuspojave nisu kontraindikacija za cijepljenje.

Mirjana Turkalj, Damir Erceg