x
x

Barijatrijska kirurgija i gubitak koštane mase

  15.11.2012.

Barijatrijska kirurgija koja značajno ograničava količinu hrane koju osoba može pojesti, jedna je od najdjelotvornijih metoda liječenja pretilosti i prepoznata je kao potencijalno cijenjen alat u borbi dijabetesa povezanog sa pretilosti.

Barijatrijska kirurgija i gubitak koštane mase
Najivazivnije metode barijatrijske kirurgije dodatno pojačavaju gubitak koštane mase. Vjeruje se da uzrok tomu nije isključivo brzi gubitak tjelesne mase i smanjena apsorpcija kalcija i vitamina D, nego i promjene hormonima koje otpuštaju masno tkivo i crijeva, kao i njihov utjecaj na centralni živčani sustav.

Nažalost, neki oblici barijatrijske kirurgije mogu uzrokovat gubitak koštane mase, što je veliki problem, posebice ako se provodi na mladima koji još nisu dosegli vrhunac koštane mase, piše u reviziji dosada objavljenih studija, objavljenoj u časopisu Obesity Reviews.

Autorica studije naglašava kako je u velikom broj slučajeva, drastični gubitak tjelesne mase povezan sa gubitkom koštane mase, bez obzira provodila se ili ne operacija. Ipak, najivazivnije metode barijatrijske kirurgije, čini se, dodatno pojačavaju gubitak koštane mase. Vjeruje se da uzrok tomu nije isključivo brzi gubitak tjelesne mase i smanjena apsorpcija kalcija i vitamina D, nego i promjene hormonima koje otpuštaju masno tkivo i crijeva, kao i njihov utjecaj na centralni živčani sustav.

Posebice, ova revizija ističe kako moramo biti svjesni da hormonalne promjene inducirane operacijom, mogu utjecati na regulaciju apetita i jačinu kostiju. To uključuje promjene u hormonima koje otpušta masno tkivo - leptinu i adiponektinu; hormonima koje otpuštaju crijeva - peptid YY, glukagonu sličan peptid 1 (GLP-1) te grelin; te regulatoru energetske ravnoteže - neuropeptidu Y (NPY).