x
x

Zavod za digestivnu kirurgiju - Referentni centar Ministarstva zdravstva

  05.11.2022.

Zavod za digestivnu kirurgiju KBC Rijeka stekao je status Referentnog centra Ministarstva zdravstva. Status referentnog centra je nedvosmislen i siguran znak vrhunske kvalitete zdravstvene usluge u ovom segmentu. Ovo priznanje riječkoj kirurgiji ujedno priznanje cijelom kolektivu KBC-a Rijeka.

Zavod za digestivnu kirurgiju - Referentni centar Ministarstva zdravstva

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske dodijelilo je Zavodu za digestivnu kirurgiju Klinike za kirurgiju KBC-a Rijeka naziv Referentni centar Ministarstva zdravstva za minimalno invazivnu kirurgiju kolona, rektuma i anorektalne regije. Ovo je veliko priznanje za bolničku ustanovu s dugogodišnjom tradicijom čiju je bogatu povijest uz nastavnu, obilježila i znanstvena aktivnost te stručna postignuća od razvoja transplantacijske kirurgije do suvremenih metoda liječenja, posebno minimalno invazivne i laparoskopske kirurgije. Riječ je o dvanaestom referentnom centru koji danas djeluje u Kliničkom bolničkom centru Rijeka.

Klinika za kirurgiju ima značajnu povijest i veliku javnozdravstvenu funkciju. Na Klinici se godišnje napravi preko 8.500 raznih vrsta zahvata, a kvalitetu skrbi osigurava nekoliko centara izvrsnosti.

Zavodu za digestivnu kirurgiju KBC-a Rijeka 2008. godine dodijeljen je status Edukacijskog centra za laparoskopsku kolorektalnu kirurgiju Hrvatskog društva za endoskopsku kirurgiju, a 2010. Zavodu je dodijeljen i status Edukacijskog centra za laparoskopsku kirurgiju za područje jugoistočne Europe.

Na Zavodu je 2016. ugrađen sustav za želučanu elektrostimulaciju pacijentima s gastroparezom. Od iste godine rade se barijatrijski zahvati na pacijentima s prekomjernom tjelesnom težinom te je započeto s videoasistiranim liječenjem analnih fistula, kojim su ostvareni odlični rezultati te je napravljen znatan odmak u liječenju bolesti analne regije.

Zavod za digestivnu kirurgiju KBC-a Rijeka 2017. dobio je međunarodnu akreditaciju Centar izvrsnosti za kolorektalnu kirurgiju. Proces certificiranja provela je neprofitna nevladina organizacija SCR (Surgical Review Corporation) iz SAD-a, koja akreditacije provodi diljem svijeta. Riječ je o vrhunskom stručnom priznanju koje kao takvo i dodatno jamči sigurnost pacijentima oboljelim od karcinoma debelog i završnog dijela debelog crijeva.

Pri Zavodu djeluje i ambulanta u kojoj se prate bolesnici kod kojih je učinjena laparoskopska resekcija debelog crijeva. Podatci o poslijeoperacijskom tijeku takvih bolesnika bilježe se s ciljem prezentiranja rezultata liječenja i znanstvenog istraživanja. Djelatnici Zavoda sudjeluju u radu još dvaju multidisciplinarnih timova: multidisciplinarnom timu za maligne bolesti gornjeg dijela probavnog sustava (jednjak želudac, jetra i gušterača) i multidisciplinarnom timu za bolesti probavnog sustava.

Izvor: KBC Rijeka