x
x

Celjski kirurzi uz pomoć robota uspješno operiraju prostatu

  14.04.2013.

U slovenskoj bolnici u Celju se unazad dvije godine uz pomoć robota izvode operacije prostate i bubrega, a uskoro i debelog crijeva. Naime, bolnica je prije dvije godine iz svog proračuna izdvojila dva milijuna eura za kupnju robota Da Vinci, a kirurzi su uz njegovu pomoć do danas izveli 480 operacija.

Celjski kirurzi uz pomoć robota uspješno operiraju prostatu
Slovenskim pacijentima operacija je omogućena na uputnicu nacionalnog zdravstvenog osiguranja dok će svi ostali pacijenti za operaciju izdvojiti 9000 eura.

Osim slovenskih pacijenata, kojima operaciju u cjelosti pokriva nacionalno zdravstveno osiguranje, na operacije dolaze i Hrvati za što moraju izdvojiti 9000 eura, a uključuje operaciju i sedmodnevni boravak u bolnici. Robot Da Vinci samo je dio sofisticiranog robotskog kirurškog sustava. Konzola pomoću koje operater upravlja robotom smještena je na zidu operacijske dvorane, a robot je, ustvari, metalni stup s kojega se nad tijelo pacijenta nadvijaju tri robotske ruke. Na kraju svake je nastavak pomoću koje će robot ući u trbušnu šupljinu uspavanog pacijenta. Trodimenzionalna slika koju kirurg vidi tijekom operacije može se povećati i deset puta, što daje bolji pogled na područje zahvata i od klasičnog i laparoskopskog postupka. Robot, zapravo, funkcionira tako što, nakon što kirurg pomakne komande, potpuno kopira njegove pokrete i izvodi ih u pacijentu.

"To je konzola s koje upravljam robotskim rukama", rekao je kirurg Sandi Poteko za Večernji list pokazujući kutiju sa sjedalom, joystickom, okularom i nožnim komandama. Razlika između ovakve i endoskopske operacije jest, objašnjava, u tome što ti mali instrumenti imaju zglobove pa se mogu pomicati poput ljudske ruke u svim smjerovima. Ovakva operacija bolja je za pacijenta jer dva dana nakon zahvata napušta bolnicu, kaže, a vratit će se u ambulantu samo na pregled i vađenje katetera. A jeftinija je i za državu jer su pacijenti na bolovanju znatno kraće nego nakon klasičnog postupka.

Troškovi
Skupi instrumenti

Proces operacije poskupljuju instrumenti koje robot koristi pri zahvatu jer svaki od njih stoji do tri tisuće eura. No, i kada su instrumenti jednom kupljeni, tu nije kraj trošku jer se svaki od njih, bilo da je riječ o lopatici, nožu ili škaricama, baca nakon deset korištenja.