x
x

U KB Dubravi izvedena robotizirana neurokirurška operacija

  01.04.2016.

U KB Dubravi ovoga je mjeseca izvedena prva robotizirana neurokirurška operacija u ovom dijelu Europe uz pomoć robotskog sustava RONNA, koji je u cijelosti hrvatski proizvod.

U KB Dubravi izvedena robotizirana neurokirurška operacija

Sustav robotske neuronavigacije RONNA asistira u operacijama mozga preciznošću desetinke milimetra. Na tom su inovacijskom projektu sedam godina radili stručnjaci zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB), predvođeni profesorom robotike Bojanom Jerbićem, u suradnji s KB Dubrava te Hrvatskim institutom za istraživanje mozga, istaknuto je u četvrtak na prezentaciji projekta na kojoj je robot RONNA prikazan javnosti.

Prvu biopsiju cističnog tumorskog tkiva na mozgu uz robotsku navigaciju izveo je 10. ožujka neurokirurg Darko Chudy iz KB Dubrave, jedan od idejnih začetnika cijeloga projekta.

Zahvaljujući robotskoj navigaciji, operacija je brže i kvalitetnije obavljena, zahvat je bio manje invazivan, a pacijent se brže oporavio nakon operacije, istaknuto je na prezentaciji.

Robotska navigacija izuzetno je precizna, točno nam je pokazala kako trebamo otvoriti lubanju i sa sondom doći do željenog mjesta, rekao je Chudy te dodao da će se i ubuduće, uz pristanak pacijenta, takve operacije  obavljati pomoću robota.

Trenutno u svijetu postoji tek nekolicina robotskih sustava za primjenu u neurokirurgiji, uglavnom u eksperimentalnoj primjeni, a RONNA po svojim tehnološkim karakteristikama, prema spoznaji autora, nadilazi mogućnosti postojećih rješenja.

Idejni začetnici ovog hrvatskog inovacijskog projekta su profesor robotike Bojan Jerbić (FSB) koji je ujedno bio i voditelj projekta, neurokirurg Darko Chudy i Gojko Nikolić (FSB). Projekt je početno financiran kroz državni program za tehnologijski razvoj TEST i sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, potom dijelom pomoću međunarodnih sredstava UKF-a (Unity Through Knowledge Fund), Hrvatske zaklade za znanost i na kraju sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Od srpnja 2013. godine provedena su intezivna pretklinička ispitivanja, tijekom kojih su izvedena brojna objektivna ispitivanja i mjerenja. Zahvaljujući sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj RONNA je unaprijeđena do kliničke i komercijalne razine.

www.hina.hr