x
x

Retrogradna balonska dilatacija u liječenju stenoze uretera

  14.12.2012.

U bolesnika s kratkom stenozom uretera, prije otvorenoga kirurškoga liječenja treba učiniti retrogradnu balonsku dilataciju kao minimalno invazivni oblik liječenja stenoze uretera, opisano je u Liječničkom vjesniku.

Retrogradna balonska dilatacija u liječenju stenoze uretera

Stenoza uretera nije česta patološka promjena u svakodnevnoj urološkoj praksi. Balonska dilatacija jedna je od najmanje invazivnih metoda u liječenju stenoza uretera.

Retrospektivno smo analizirali 24 bolesnika sa stenozom uretera liječenih u našoj ustanovi retrogradnom balonskom dilatacijom.

U 11 (45,8%) bolesnika radilo se o ijatrogenoj te u po jednoga (4,2%) o kongenitalnoj stenozi, odnosno o stenozama uzrokovanim urogenitalnom tuberkulozom ili retroperitonealnom fibrozom.

U 10 (41,6%) bolesnika uzrok stenoze uretera bio je nepoznat. U 12 (50%) bolesnika bio je sužen pelvični dio, u njih 9 (37,5%) lumbalni dio te u preostala 3 (12,5%) terminalni dio uretera. Svim bolesnicima učinjena je balonska dilatacija uretera retrogradnim pristupom, a jedina komplikacija bila je povišena tjelesna temperatura u 4 (16,7%) bolesnika.

U 12 (50%) bolesnika s recidivom bilo je nužno otvoreno operacijsko liječenje ili postavljanje ureteralne endoproteze. Zaključujemo da je u bolesnika s kratkom stenozom uretera, prije otvorenoga kirurškoga liječenja, svakako vrijedno učiniti balonsku dilataciju stenoze.

Dean Markić, Maksim Valenčić, Anton Maričić, Romano Oguić, Stanislav Sotošek, Josip Španjol, Kristian Krpina, Nino Rubinić