x
x

„Skriveni„ šećer povećava rizik od kardiovaskularnih bolest

  27.02.2014.

Studija objavljena u časopisu JAMA Internal Medicine donosi nam zabrinjavajuće podatke o količinama jednostavnih šećera koje svakodnevno unosimo, a da pritom nismo ni svjesni. Statistički podaci govore kako svaki amerikanac prosječno unese 22 žličice „skrivenog“ šećera dnevno odnosno dodatnih 350 kalorija.

„Skriveni„ šećer povećava rizik od kardiovaskularnih bolest
Unos „skrivenog“ šećera, čiji su izvor zaslađena gazirana pića, značajno je povezan s povećanom stopom smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.

Proizvodi s jednostavnim šećerima poput kolača, keksa, gaziranih pića najčešći su krivci za pozitivni energetski balans koji dugoročno dovodi do viška kilograma. No, šećer se povezuje ne samo s pretilošću već i s povećanom smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.

Dokaz tome je nova studija koja je analizom podataka Nacionalne ankete o zdravlju ispitivala povezanost unosa jednostavnih šećera s rizikom od kardiovaskularnih oboljenja. Osobe čiji je unos šećera osiguravao 17 do 25 % ukupno unesene energije imale su 33 % veći rizik od kardiovaskularnih bolesti u odnosu na one osobe čiji je unos šećera iznosio samo 8 % od ukupnog energetskog unosa. Autori studije istaknuli su kako je unos „skrivenog“ šećera, čiji su izvor zaslađena gazirana pića, značajno povezan s povećanom stopom smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. 

Znanstvenici upozoravaju kako je potrebno ograničiti unos jednostavnih šećera te obratiti pozornost u kojim su proizvodima sadržani kako bi se očuvao dobar zdravstveni status te smanjio rizik od prijevremene smrti.