x
x

Izbacivanje zaslađenih napitaka kod mladih

  12.04.2014.

Jeste li znali da 80 % mladih u dobi od 13 do 29 godina svakodnevno unosi zaslađene napitke te da oni čine gotovo trećinu cjelodnevnog unosa kalorija? Dodani šećer prepoznat je kao jedan od potencijalnih krivaca za pretilost koja dugoročno može imati ozbiljne posljedice po zdravlje.

Izbacivanje zaslađenih napitaka kod mladih

Kako bi smanjili unos zaslađenih i gaziranih napitaka, znanstvenici su osmislili izazov za 186 učenika srednjih škola pri čemu je cilj bio 30 dana izdržati bez unosa takvih napitaka. Učenici su ispunili anketu u kojoj su opisali najčešće konzumirane izvore dodanog šećera, ustaljeno mjesto kupovanja zašećerenih napitaka te učestalost unosa vode. 

Izbacivanjem zaslađenih napitaka, nakon 30 dana izazova, značajno je smanjen unos dodanog šećera s 2,3 na 1,5 g dnevno. Ustanovljeno je da 60 % mladih rjeđe unosilo zaslađene napitke po završetku istraživanja. Važno je spomenuti da je zbog rjeđeg konzumiranja slatkih napitaka došlo do porasta unosa vode i to za čak 30 %. Učenici su nakon istraživanja istaknuli kako su izgubili na masi, bolje se osjećali te su potakli roditelje na isti izazov. Analizom podataka uočeno je kako su aparati u školama najčešći izvor takvih napitaka u mladih zbog čega je važno da se oni uklone iz škola, smatraju autori. 

Također, progovorili su o pritisku među vršnjacima te dobi i napomenuli kako je na ovom primjeru taj pritisak poslužio u dobru svrhu. Zahvaljujući međusobnom „pritisku“, ali i potpori učenika postignuti su značajni rezultati, a znanstvenici smatraju da usmjeravanjem i podrškom stručnjaka, mladi mogu postići pozitivne prehrambene promjene. 

Izvor: Journal of School Health

www.vitamini.hr