x
x

Skrining karotidnog plaka ne motivira na prekid pušenja

  27.01.2012.

Skrining karotida na aterosklerotski plak ne dovodi do prestanka pušenja niti do kontrole kardiovaskularnog rizika, objavljeno je u časopisu Archives of Internal Medicine

Skrining karotidnog plaka ne motivira na prekid pušenja

U studiju je uključeno oko 540 pušača koji su podijeljen i u dvije grupe, jednoj je rađen skrining karotida, a drugoj nije. Svi pušači koji su uključeni u studiju prošli su višegodišnji program prestanka pušenja koji je uključivao konzultacije i potporu te nikotinsku nadomjesnu terapiju. Pacijentima s aterosklerotskim plakovima ustanovljenim za vrijeme pregleda priložena je slika njihovih plakova i omogućena dodatna konzultacija.
Nakon jedne godine nije bilo značajne razlike između dvije promatrane grupe što se tiče prestanka pušenja, kontrole kardiovaskularnog rizika ili promjene Framinghamskog skora.

Urednici časopisa su komentirali rezultate istraživanja u smjeru poboljšanja odnosa između bolesnika i liječnika umjesto dijeljenja nalaza i to osobito kad je bolesnike potrebno motivirati na promjenu njihovog životnog stila.