x
x

Uporaba smrtovnica kao izvora podataka za procjenu mortaliteta od raka u Turskoj

  19.01.2013.

Procjene mortaliteta od raka pomoću smrtovnica više su nego procjene Svjetske zdravstvene organizacije zbog toga što Svjetska zdravstvena organizacija ne temelji svoje procjene samo na uzorku populacije. Smrtovnice bi mogle biti pouzdan i točan izvor podataka kada se riješe problemi vezani uz prikupljanje podataka, objavljeno je u CMJ-u.

Uporaba smrtovnica kao izvora podataka za procjenu mortaliteta od raka u Turskoj

Cilj Usporediti kakvoću podataka o mortalitetu od raka iz 2008. Direktorata za groblja iz Istanbula s podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) i Turskog instituta za statistiku (TUIK) i utvrditi jesu li ti podaci pogodni za procjene mortaliteta od raka u budućnosti.

Postupci Koristili smo smrtovnice iz 2008. i 2010. i usporedili ih s podacima iz TUIK-a i IARC-a.

Rezultati Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Turskoj su 2008. 67255 osobe umrle od raka. S obzirom da je broj stanovnika Turske 71517100, stopa smrtnosti od raka bila je 9,4 na 10000. Prema podacima IDC-a, stopa mortaliteta od raka u Istanbulu 2008. bila je 5,97 na 10000.

Zaključak Procjene IDC-a bile su više nego procjene Svjetske zdravstvene organizacije zbog toga što Svjetska zdravstvena organizacija ne temelji svoje procjene samo na uzorku populacije te zbog ograničenja pri prikupljanju podataka kod IDC-a. Smrtovnice bi mogle biti pouzdan i točan izvor podataka kada se riješe problemi vezani uz prikupljanje podataka.