x
x

U Hrvatskoj godišnje 40 djece oboli od tumora na mozgu

  14.03.2012.

Prema statističkim podatcima svakih osam dana u Hrvatskoj se jednom dijetetu dijagnosticira tumor u mozgu, što nije mali broj, istaknuto je na današnjoj prezentaciji "Operacijsko liječenja tumora mozga u djece - dječja neurokirurgija u Klaićevoj", održanoj u Klinici za dječje bolesti Zagreb.

U Hrvatskoj godišnje 40 djece oboli od tumora na mozgu

Na prezentaciji koju je održao neurokirurg dr. Miroslav Gjurašin iz Klaićeve bolnice, prikazani su aspekti neurokirurškog liječenja djece oboljele od tumora mozga iz cijele Hrvatske, koji se liječe u sklopu Referentnog centra Ministarstva zdravlja za solidne tumore dječje dobi u Klaićevoj bolnici, te su prikazani uspjesi i poteškoće koje prate to liječenje.

"U Hrvatskoj svake godine oko 40 djece u dobi ispod 18 godina oboli od tumora na mozgu, većinom zloćudnih", istaknuo je dr. Gjurašin te dodao da je samo u prva dva mjeseca ove godine bila "poplava" tumora zbog čega je u Klaićevoj operirano desetero djece.

U procesu liječenja ključnu ulogu ima neurokirurški zahvat na mozgu djece kojim se uklanja tumor, kako bi daljnje onkološko liječenje kemoterapijom ili radioterapijom dalo dobar rezultat, kazao je dr. Gjurašin naglasivši da se ti zahvati ubrajaju u najrizičnije.

"Cilj operacije je ukloniti tumor iz mozga po mogućnosti u cijelosti i imperativ nam je sačuvati sve zdrave strukture", dodao je.

Psihologinja s Odjela za hematologiju i onkologiju dr. Marta Benko istaknula je važnost medicinske skrbi o oboljeloj djeci nakon operacija te psihološke pomoći njima i njihovim roditeljima, što je važna karika u procesu opravka djece nakon zahvata.

Naglasila je kako je cilj Psiho-onkološkog centra, koji je nadležan za sve pedijatrijske onkološke bolesnike u Zagrebu, predanost, povezanost i povjerenje.

"Tumor je potencijalno smrtonosna bolest, a iako je medicina jako napredovala i statistike pokazuju da se 70 do 80 posto djece izliječi, i dalje imamo 20 do 30 posto neizliječenih", zaključila je dr. Benko.

Prezentacija "Operacijsko liječenja tumora mozga u djece - dječja neurokirurgija u Klaićevoj" održana je u sklopu Tjedna mozga u Hrvatskoj (Brain Awareness Week) koji se obilježava od 12. do 18. ožujka.


Hina