x
x

"Otključavanje" vegetativnog stanja

  03.12.2012.

Kanađanin za kojeg su liječnici su vjerovali da je u vegetativnom stanju više od 10 godina prvi je u svijetu rekao znanstvenicima da ne trpi nikakvu bol. Scott Routley iz Ontarija pretrpio je teško oštećenje mozga u prometnoj nesreći. Od tada uopće nije reagirao, pomicao mišiće te je naizgled bio nesvjestan svoje okoline.

"Otključavanje" vegetativnog stanja

No, novi test britanskih znanstvenika pomoću fMRI (funkcionalna magnetna rezonancija), čini se, pokazuje kako je definitivno svjestan. Istraživači su mu rekli da zamisli sebe igrajući tenis ako odgovara negativno ili zamisli sebe u šetnji kroz njegovu kuću ako odgovara pozitivno. Tada su postavili značajno pitanje: osjećaš li bol? Na njihovo olakšanje pobudio se dio mozga koji je uključen u igranju tenisa.

Zapanjujući rezultat koji još uvijek nije recenziran i objavljen u akademskom časopisu prikazan je na BBC-u ovaj tjedan. Ako se dokaže, može biti moguće komunicirati s naizgled nereagirajućim bolesnicima. Oni bi mogli davati upute o njihovoj skrbi i udobnosti, pa čak i o tome žele li ili ne žele nastaviti živjeti.

Dr. Adrian Owen sa Sveučilšta Western Ontario, neuroznanstvenik koji je pregledao g. Routleyja, poziva na oprez. „Nije pravilo da su svi vegetativni pacijenti svjesni, na bilo koji način. Većina njih vjerojatno su onakvi kakvi se doimaju. Ali postoje neki koje ne uspijevamo otkriti ...Ono što vidite nije uvijek ono što ste dobili. "

Ostali testovi sugeriraju da bi čak jedna petina svih vegetativnih pacijenata mogli zapravo biti u stanju reagirati na vanjski svijet. „Bilo bi lijepo znati ako postoje napušteni ljudi koji su zaista svjesni, tko bi mogao imati koristi od neke stimulacije", rekao je dr. Owen. „Mi to vjerojatno dugujemo ljudima."

Izvornik: news.nationalpost.com
Preveo: Slaven Falamić, mag.pharm.