x
x

Opasnosti deficita vitamina B12 u starijoj dobi

  07.10.2011.

Stariji ljudi s niskim vrijednostima vitamina B12 u krvi izloženi su riziku od degeneracije moždanih stanica i razvoja poremećaja pamćenja, objavljeno je u američkom časopisu Neurology.

Opasnosti deficita vitamina B12 u starijoj dobi

Većinom hrana životinjskog porijekla, poput ribe, mesa, jetre, mlijeka, jaja i živadi, predstavlja uobičajeni izvor vitamina B12.

Skupina američkih znanstvenika provela je istraživanje na 121 osobi, u dobi od 65 godina i više, o povezanosti razina vitamina B12 u krvi te sposobnosti pamćenja i kognitivnih vještina. Nakon prosječnog perioda od 4,5 godina ispitanici su podvrgnuti, putem magnetske rezonance, mjerenju ukupnog volumena mozga. Također, evaluirana su i moguća oštećenja tkiva mozga.

Na kraju se pokazala jasna povezanost deficita vitamina B12 i slabijih rezultata na testovima procjene kognitivnih sposobnosti, kao i manjeg ukupnog volumena mozga.

Ovi rezultati u svakom slučaju predstavljaju motivaciju za daljnja istraživanja o mogućim benefitima primjene vitamina B12 u očuvanju psihičkih sposobnosti osoba starije dobi.