x
x

Učinkovitost psihosocijalnih intervencija kod oboljelih od karcinoma

  21.05.2013.

Mogu li psihosocijalne intervencije poboljšati kvalitetu života i emocionalno zadovoljstvo osoba kojima je nedavno dijagnosticiran karcinom?

Učinkovitost psihosocijalnih intervencija kod oboljelih od karcinoma
Uočeno je da psihosocijalne intervencije mogu pomoći u povećanju kvalitete života koja je povezana s bolešću. Nisu utvrđena poboljšanja u razini anksioznosti ili depresije, ali su uočena mala poboljšanja raspoloženja.

Jedna od četiri osobe obolijeva od karcinoma. Svake godine u Velikoj Britaniji 250.000 ljudi oboli od karcinoma (ako se ne računaju nemelanomski karcinomi kože). Dijagnoza karcinoma može biti veliko emocionalno opterećenje.

Vlada Velike Britanije preporučuje da bi svim osobama kojima je dijagnosticiran karcinom trebalo savjetovanje da se utvrde eventualni emocionalni problemi i da im se pruži odgovarajuća psihološka potpora. Međutim, vrsta i sadržaj ovih usluga nisu jasni.

Ovaj sustavni pregled je istražio učinkovitost individualnih psihosocijalnih intervencija tijekom prvih 12 mjeseci nakon dijagnoze karcinoma. Psihosocijalne intervencije uključuju stručnjaka koji razgovara s pacijentom, što se nekad naziva i terapija razgovorom, a cilj je da se poveća kvaliteta života i emocionalno zadovoljstvo osobe kojoj je dijagnosticiran karcinom. U istraživanju su analizirani podatci od ukupno 1249 ispitanika koji su sudjelovali u kliničkim ispitivanjima o psihosocijalnim intervencijama. Rezultati su bili neuvjerljivi. Nije uočeno povećanje opće kvalitete života, ali je uočeno da psihosocijalne intervencije mogu pomoći u povećanju kvalitete života koja je povezana s bolešću. Nisu utvrđena poboljšanja u razini anksioznosti ili depresije, ali su uočena mala poboljšanja raspoloženja. Intervencije koje su provodile medicinske sestre, putem telefona ili u ordinaciji pokazale su se obećavajućima.

Budućim istraživanjima bi trebalo testirati načine procjene kojom se traže pacijenti kojima bi psihosocijalne intervencije mogle pomoći, kao što su pacijenti s većim rizikom od emocionalnih problema, istražiti koji stručnjaci su najprikladniji za provođenje psihosocijalnih intervencija, i provesti ekonomsku procjenu uloženih sredstava i učinkovitosti ovih intervencija.