x
x

Stres zbog dnevne migracije

  27.08.2011.

Zanimljivo istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da žene doživljavaju veći stres nego muškarci prilikom svakodnevnog putovanja na posao, s posla ili na neko drugo mjesto u okolici.

Stres zbog dnevne migracije

Tim istraživača sa britanskih sveučilišta London School of Economics i University of Sheffield analizirali su podatke prikupljene u anketi britanskih kućanstava.

Anketiranje kućanstava u Velikoj Britaniji obavlja se svake godine, a uključuje pitanja o poslu, zdravlju i blagostanju.

Istraživači su otkrili da žene, usprkos tome što dnevno putuju manje nego muškarci, prilikom putovanja unutar ili blizu mjesta boravka doživljavaju veći stres.

Znanstvenici vjeruju da bi uzrok tome mogla biti veća zabrinutost žena za vrijeme putovanja, zbog toga jer su često upravo one odgovorne za veći dio svakodnevnih zadataka u kućanstvu, uključujući i brigu o djeci.

Jennifer Roberts, profesorica ekonomije na sveučilištu University of Sheffield, rekla je: „Znamo da žene, pogotovo žene koje imaju djecu, češće u putovanje moraju ukomponirati i svakodnevne obveze poput kupovine hrane te ostavljanja ili uzimanja djece iz vrtića."
„To predstavlja ograničenje i smanjena fleksibilnost do koje zbog toga dolazi čini putovanje stresnim," objasnila je prof. Roberts.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu „Journal of Health Economics" i pokazuju da bi žene možda trebale pronaći način na koji bi mogle lakše podnjeti stres povezan sa svakodnevnom migracijom, budući da bi taj problem dugoročno mogao doprinjeti razvoju ostalih stanja poput depresije, anksioznosti, nesanice, visokog krvnog tlaka, ali i različitim bolestima srca.

Lovro Lamot, dr. med.