x
x

Paraziti kao uzročnici kroničnog "putničkog proljeva"

  Maja Grgec, dr. med.

  07.06.2013.

Nedavno istraživanje provedeno u GeoSentinel Surveillance Network pokazalo je kako kronični putnički proljev u 70 % sučajeva uzrokuje šest mikroorganizama: Giardia Lamblia, Campylobacter, Entamoeba histolytica, Shigella, Strongyloides i Salmonella species. Uzročnici kroničnih gastrointestinalnih smetnji u ispitanika su u 65% slučajeva bili paraziti, u 31% bakterije i u 3% virusi.

Paraziti kao uzročnici kroničnog "putničkog proljeva"

 Koji su simptomi infekcije Giardiom Lambliom?

Giardia Lamblia jednostanični je  parazit  tankog crijeva. Do zaraze dolazi konzumacijom zaražene vode, hrane ili direktnim kontaktom sa zaraženom osobom. Simptomi variraju od vrlo blagih kao što su mučnina, nadutost i proljev koji traju kratko do kroničnog proljeva, umora i boli u trbuhu koji mogu potrajati i nekoliko tjedana. U djece može doći do usporenog razvoja zbog poremećene apsorpcije željeza i drugih mikronutrijenata.

 Što je uzročnik i kakav je klinički tijek amebijaze?

Uzročnik amebijaze je parazit Entramoeba histolytica. Čovjek se zarazi unosom ciste prljavim rukama ili  konzumacijom zaražene hrane i vode. Parazit se nastanjuje u debelom crijevu čovjeka prilikom čega se  javljaju povišena temperatura, bolovi u trbuhu i proljevasta stolica s primjesama krvi. U većini slučajeva bolest je asimptomatska i samoograničavajuća, a  paraziti se izbace stolicom iz crijeva unutar jedne godine.  U nekim slučajevima može doći do ulaska ameba u portalni venski sustav i širenja u jetru, pluća i mozak.  U debelom crijevu može doći do nastanka striktura, fistula, opstrukcije, perforacije i peritonitisa te posljedične smrti. Danas postoje komercijalni testovi kojima se može utvrditi prisutnost antigena E. Histolyticae u stolici.

 Koje su kliničke manifestacije infekcije Strongyloidesom stercoralisom?

Strongyloides stercoralis ili valjkasti crv u ljudski organizam ulazi penetracijom kroz kožu. Limfnim putovima odlazi u pluća i larinks te konačno biva progutan i dolazi u probavni sustav. Preko 50 % inficiranih pacijenata nema nikakvih simptoma.U drugih simptomi mogu biti mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu, crvenilo i svrbež kože. Poseban, hiperinfektivni oblik bolesti javlja se u imunokompromitiranih pacijenata kada dolazi do masivne infestacije larvi. Smrtnost takvog  diseminiranog oblika bolesti je čak do 90%.

 Kakav je klinički tijek shistosomijaze?

Shistosomijaza je kronična  bolest uzrokovana metiljima Schistosoma hematobium, S. mansoni, i S.japonicum. Larve u ljudski organizam dolaze penetracijom kroz kožu. Manji dio zaraženih pacijenata može imati iritaciju kože ili osip. Akutni oblik bolesti ili Katayama groznica očituje se 1-2 mjeseca nakon zaraze visokom temperaturom, umorom, bolovima u mišićima, neproduktivnim kašljem, proljevom, krvi u mokraći (S. Hematobium) i bolovima u desnom gornjem kvadrantu trbuha. Kronična infekcija metiljima S.mansoni i S.japonicum dovodi do fibroze jetre i razvoja portalne hipertenzije. Fibroza i kalcifikacija mokraćnog mjehura i maternice javit će se kod kronične infekcije uzrokovane S. hepatobium koja također nosi povećani rizik za karcinom mokraćnog mjehura.