x
x

Žene koje puše češće obolijevaju od karcinoma mokraćnog mjehura

  18.08.2011.

Žene imaju jednak rizik obolijevanja od raka mokraćnog mjehura vezanog uz pušenje kao i muškarci, objavljeno je u časopisu JAMA.

Žene koje puše češće obolijevaju od karcinoma mokraćnog mjehura

U prospektivnu, desetogodišnju studiju uključeno je više od 450000 ispitanika u dobi od 50 do 71 godinu. Svaki od ispitanika dao je podatke vezane uz pušenje i nakon toga je praćen kroz registar za rak kako bi se registrirao razvoj karcinoma mokraćnog mjehura.

Trenutni pušaći imaju četiri puta veći relativni rizik, bivši pušaći dvostruki relativni rizik u odnosu na nepušaće. Muškarci imaju veći rizik obolijevanja od mokraćnog mjehura bez obzira na podatak o pušenju u anamnezi. Muškarci koji nikada nisu pušili imaju četiri puta veći rizik obolijevanja od karcinoma mokraćnog mjehura u odnosu na žene koje nikada nisu pušile.

Po prvi puta udio karcinoma mokraćnog mjehura povezanih s pušenjem bio je jednak u muškaraca i žena, oko 50% u obje skupine pušača.

Prema podacima stručnjaka iz National Cancer Institute, od raka mokraćnog mjehura u SAD godišnje obolijeva 123-142 od 100000 muškaraca te 32-33 od 100000 žena.