x
x

Razlozi za slabu pokrivenost cijepljenja protiv gripe u Poljskoj

  04.06.2011.

Glavni razlozi za nisku pokrivenost cijepljenja protiv gripe u Poljskoj bili su pogrješna uvjerenja pacijenata i trošak cijepljenja. Rješenje je u uvođenju besplatnog cijepljenja, edukacijskim kampanjama, osobito u visokorizičnim skupinama, objavljeno je u CMJ-u.

Razlozi za slabu pokrivenost cijepljenja protiv gripe u Poljskoj


Cilj Odrediti razloge za slabu pokrivenost cijepljena protiv gripe u Poljskoj, uključujući znanje o gripi i stavove o cijepljenju.

Postupci Proveli smo presječno, anonimno istraživanje upitnikom za samoprocjenu među pacijentima primarne zdravstvene zaštite u okrugu Lodzkie voivodship (središnja Poljska). Ispitanici su odrasli pacijenti koji su posjećivali liječnika primarne zdravstvene zaštite iz različitih razloga od 1. siječnja do 30. travnja 2007.

Rezultati Upitnik je ispunilo 640 ispitanika. U 12 mjeseci prije istraživanja, 20,8% ispitanika bilo je cijepljeno protiv gripe. Glavni razlozi koje su naveli ispitanici koji nisu bili cijepljeni su dobro zdravlje (27,6%), nepovjerenje u učinkovitost cjepiva (16,8%) i trošak cijepljenja (9,7%). Najčešći izvor informacija o cijepljenju protiv gripe bili su liječnici primarne zdravstvene zaštite (46,6%). Usprkos razmjerno dobrom znanju o gripi, čak otprilike 20% ispitanika nije moglo nabrojiti razlike između gripe i drugih virusnih zaraza respiratornog sustava.

Zaključak Glavni razlozi za nisku pokrivenost cijepljenja protiv gripe u Poljskoj bili su pogrješna uvjerenja pacijenata i trošak cijepljenja. Zbog toga potrebno je uvesti besplatno cijepljenje i provoditi učinkovitije obrazovne kampanje, s posebnim naglaskom na visokorizične skupine.

Przemyslaw Kardas, Anna Zasowska, Joanna Dec, Magdalena Stachurska


VEZANI SADRŽAJ > <