x
x

Narkolepsija je uzrokovana gripom H1N1, a ne cjepivom

  23.08.2011.

Gripa H1N1 može uzrokovati rijetki poremećaj spavanja, narkolepsiju, što je u suprotnosti s ranijim istraživanjem koje je dovodilo u vezu cjepivo protiv gripe i narkolepsiju, objavljeno je u časopisu Annals of Neurology.

Narkolepsija je uzrokovana gripom H1N1, a ne cjepivom

Učestalost narkolepsije imala je najveću učestalost sedam mjeseci nakon infekcije gripom H1N1.

Tako je i istraživanje koje je dovodilo u svezu cjepivo i narkolepsiju u djece u Finskoj dovedeno u pitanje.

Istraživači ne sugeriraju smanjenje korištenja cjepiva kako bi se smanjila učestalost narkolepsije. U tom slučaju predviđaju porast broja oboljelih od gripe.

Emmanuel Mignot, stručnjak za narkolepsiju je izjavio da je poznato da gripa A i beta hemolitički streptokok mogu trigerirati nastanak narkolepsije. Smanjivanjem broja cijepljenih raste rizik za razvoj narkolepsije nakon gripe.
Nakon epidemije gripe H1N1 tijekom 2009. godine, oko 30 milijuna ljudi u cijeloj Europi je cijepljeno protiv gripe u što je uključeno i oko 6 milijuna Britanaca.

Međutim, sigurnost primjene cjepiva je bila upitna nakon izvješća o narkolepsiji. Kasnije je utvrđeno da 353 slučajeva narkolepsije nije bilo povezano s cijepljenjem.
U istraživanju je naglašeno da je učestalost narkolepsije narasla tri puta nakon pandemije gripe 2009. godine, a samo 5,6% pacijenata je bilo cijepljeno.