x
x

Izvješće: Cijepljenje zdravstvenih djelatnika protiv gripe: obveza ili pravo?

  15.11.2011.

Zagrebačka podružnica HKLD-a je 10. studenoga 2011.g., u okviru svojih redovitih mjesečnih okupljanja, organizirala predavanje na temu „Cijepljenje zdravstvenih djelatnika protiv influence: obveza ili pravo?“. Predavač je bio Rok Čivljak, dr.med. s Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Zagreb, ujedno i predsjednik podružnice HKLD Zagreb.

Izvješće: Cijepljenje zdravstvenih djelatnika protiv gripe: obveza ili pravo?

Nakon pozdravnih riječi mr. pharm. Mirjane Vrsalović, predsjednice Sekcije farmaceuta, dr. Čivljak započeo je svoje izlaganje. Najprije se osvrnuo na sam pojam gripe (lat. influentia - utjecaj) i ukratko objasnio građu virusa influenze. Naglasio je kako gripa ne utječe samo na respiratorni sustav, nego je to sistemska bolest koja izaziva simptome i od strane centralnog, muskuloskeletnog i probavnog sustava. Virus se širi vrlo brzo, kapljično, posebno u zatvorenim prostorima. Danas postoje učinkoviti antivirusni lijekovi koji mogu ublažiti kliničku sliku, ubrzati oporavak i spriječiti razvoj ozbiljnih komplikacija, no problem je što su oni učinkoviti samo ako se primjene unutar 24-48h od pojave prvih simptoma, no ljudi dolaze kod liječnika u pravilu kasnije. Najbolja metoda prevencije postiže se upravo cijepljenjem.

Glavne novosti preporuka iz 2010.godine prema ACIP-u su da redovito godišnje cijepljenje trebaju provoditi sve osobe u dobi ≥6 mjeseci, uključujući i trudnice. U Hrvatskoj cijepljenje je preporučeno i besplatno za sve osobe starije od 65 godina, za sve one koji imaju kronične bolesti, za osobe smanjenog obrambenog sustava te za zdravstvene djelatnike i osobe koje brinu o bolesnima (HZJZ, 07.11.2011.). Brojni rezultati istraživanja govore u prilog cijepljenju, kao što su smanjena stopa bolovanja, manje korištenje zdrav. službe, manje korištenje antibiotika, te manja stopa komplikacija, hospitalizacija i smrti povezanih s influencom. Procijepljenost zdravstvenih djelatnika smanjuje broj bolničkih epidemija, prijenos zaraze na kronične bolesnike, smrtnost starijih osoba od svih uzroka te pruža zaštitu i onim bolesnicima koji nisu cijepljeni. No, da bi se postigla učinkovitost cjepiva i spriječilo širenje zaraze, potrebna je procijepljenost zdravstvenih djelatnika >80%! Iz toga proizlazi da zdravstveni djelatnici i zdravstvo u cjelini imaju etičku i moralnu obvezu štititi svoje bolesnike! Dakako da je jedan od glavnih razloga protiv cijepljenja strah od nuspojava cjepiva, no najčešće reakcije su lokane, poput crvenila i boli, a ostale, alergijske i sistemske, rijetke su.

U promicanju cijepljenja zdravstvenih djelatnika, bitna je tzv. igra uloga, u kojoj stariji zaposlenici daju primjer drugima jer jedino će tako i ostatak populacije postati svjestan važnosti tog problema.

Na kraju dr. Čivljak dao je odgovor na ono najvažnije pitanje. Ako je cjepivo učinkovito, sigurno i besplatno, zaključak je da cijepljenje mora biti i pravo i obveza svih zdravstvenih djelatnika.

Nakon rasprave, mr. pharm. Vrsalović zaključila je susret te pozvala i farmaceute da promiču ove smjernice na svom radnom mjestu. S obzirom da se svake godine vode žestoke polemike oko problema cijepljenja, ne čudi što je odaziv za ovo predavanje bio velik.

Marija Perić, dr.med.

HKLD

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Zipantola PROTECTPLIVIT D 2000Ibuxin Rapid
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Zipantola PROTECT
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: