x
x

Teret hospitalizacija zbog pandemijske gripe u Sloveniji

  09.05.2011.

Epidemiološki podatci za pacijente hospitalizirane zbog potvrđene pandemijske gripe 2009./2010. u Sloveniji, prikupljene iz Sustava skupina povezanih dijagnozom bili su usporedivi s podatcima iz drugih država, objavljeno je u CMJ-u.

Teret hospitalizacija zbog pandemijske gripe u Sloveniji

Cilj Analizirati epidemiološke podatke za pacijente hospitalizirane zbog potvrđene pandemijske gripe 2009./2010. u Sloveniji.

Postupci Proveli smo retrospektivnu analizu zdravstvenih statističkih podataka prikupljenih u elektroničkom Sustavu skupina povezanih dijagnozom. Prikupili smo podatke o dobi, spolu, primarnoj i sekundarnoj dijagnozi, trajanju boravka u bolnici, primanju na odjel intenzivne skrbi, ishodu bolesti, i tjednu primanja u bolnicu za pacijente kod kojih je potvrđena zaraza virusom gripe.

Rezultati U 19 javnih bolnica i 7 privatnih pružatelja akutne skrbi u razdoblju od 28. rujna do 11. travnja 2010. primljeno je 748 pacijenata kod kojih je potvrđen virus gripe (stopa hospitalizacija 37,4/100 000). Najviša stopa primanja u bolnicu zabilježena je sredinom studenoga 2009. Od 748 hospitaliziranih pacijenata, 411 (55%) su bila djeca mlađa od 15 godina. Za 536 pacijenata gripa je kodirana kao primarna dijagnoza. U 35% pacijenata, gripa je uzrokovala virusnu upalu pluća. Manje od jedne trećine pacijenata (28%) imalo je već postojeću kroničnu bolest ili stanje zbog kojega su bili podložniji komplikacijama ili štetnim ishodima gripe, najčešće kroničnim plućnim bolestima kao što je astma. Medijan boravka u bolnici bio je 2 dana za djecu i 5 dana za odrasle. Pacijentima koji su imali sekundarnu dijagnozu gripe bila je potrebna dulja hospitalizacija. Među pacijentima koji su primljeni na odjel intenzivne skrbi najviše su bili zastupljeni stariji muškarci koji su patili od upale pluća i kroničnih bolesti.

Zaključak Epidemiološki podatci prikupljeni iz Sustava skupina povezanih dijagnozom u Sloveniji bili su usporedivi s podatcima iz drugih država.

Maja Sočan