x
x

Guillain- Barré sindrom i cijepljenje protiv gripe

  05.02.2013.

Na temelju podataka o incidenciji Guillain-Barré sindroma u zadnjem petogodišnjem razdoblju, te hospitalizacije od Guillain- Barré sindroma po mjesecima uspoređene s mjesecima intenzivnog cijepljenja i intenzivne cirkulacije virusa gripe u stanovništvu Hrvatske ne može se govoriti o eventualnoj uzročno-posljedičnoj povezanosti cijepljenja s Guillain- Barré sindromom, ali mogu poslužiti kao indirektni pokazatelj povezanosti, objavljeno je u Hrvatskom časopisu za javno zdravstvo.

Guillain- Barré sindrom i cijepljenje protiv gripe

Anegdotalni prikazi slučajeva razvoja Guillain- Barré sindroma nakon cijepljenja protiv sezonske gripe i zapažanje da je u SAD-u tijekom kampanje cijepljenja protiv svinjske gripe 1976. godine, cijepljenje bilo povezano s povećanjem učestalosti  Guillain- Barré sindroma, povod su javljanju sumnji u sigurnost sezonskog cijepljenja protiv gripe. S ciljem ispitivanja povezanosti sezonskog cijepljenja protiv gripe s ovom neurološkom bolešću, provedena su opsežna epidemiološka istraživanja u mnogoljudnim zemljama s visokim odazivima stanovništva na cijepljenje, poput SAD-a, Velike Britanije i Kanade.

Sažeti zaključak temeljen na rezultatima objavljenih istraživanja je da se ne može sa sigurnošću zaključiti povećava li sezonsko cijepljenje protiv gripe rizik od Guillain-Barré sindroma, ali ako je to slučaj, taj je porast učestalosti vrlo nizak, oko jedan slučaj na milion cijepljenih osoba.

U članku su prikazani podaci o incidenciji Guillain-Barré sindroma u Hrvatskoj na temelju izvještaja o bolničkom lijiečenju i uspoređeni s brojem primijenjenih doza cjepiva u zadnjem petogodišnjem razdoblju, te hospitalizacije od Guillain- Barré sindroma po mjesecima uspoređene s mjesecima intenzivnog cijepljenja i intenzivne cirkulacije virusa gripe u stanovništvu Hrvatske u zadnjem petogodišnjem razdoblju.

Na temelju ovih podataka ne može se govoriti o eventualnoj uzročno-posljedičnoj povezanosti cijepljenja s Guillain- Barré sindromom, ali oni mogu poslužiti kao indirektni pokazatelj povezanosti.
Bernard Kaic, Branimir Tomic, Tatjana Nemeth-Blažic, Sanja Kurecic Filipovic, Vesna Višekruna Vucina, Vladimir Draženovic, Iva Pem-Novosel, Alekandar Šimunovic, Ira Gjenero-Margan
Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, Zagreb