x
x

Znanje, motivacija i stavovi liječnika o cijepljenju protiv gripe

  10.05.2011.

Istraživanje o znanju, motivaciji i stavovima mađarskih liječnika obiteljske medicine o cijepljenju protiv pandemijske gripe u sezoni 2009/10 provedeno je upitnikom i objavljeno u CMJ-u.

Znanje, motivacija i stavovi liječnika o cijepljenju protiv gripe

Cilj Odrediti znanje, motivaciju, i stavove mađarskih liječnika obiteljske medicine o cijepljenju protiv pandemijske gripe u sezoni 2009./10.

Postupci Razvili smo upitnik s 20 pitanja i poslali ga 232 obiteljskih liječnika iz 3 najveća mađarska grada: Budimpešte, Debrecena i Miskolca. Istraživanje je provedeno od prosinca 2009. do siječnja 2010.

Rezultati Sto devedeset i osam (85%) liječnika ispunilo je upitnik u cijelosti. Ispitanici su vjerovali da izbijanje gripe predstavlja manju prijetnju za njihove prakse nego za Mađarsku ili čitav svijet. Uglavnom su se suglasili da je cijepljenje važno i bili su nezadovoljni potporom koju dobivaju od vlasti. Postotak cijepljenih pacijenata kretao se od 2% do 53%, bez razlika u geografskom području, dobi, spolu, i trajanju zaposlenja liječnika u obiteljskoj medicini. Liječnici koji su bili zadovoljni naknadom koju su dobili za cijepljenje i koji su i sami bili cijepljeni aktivnije su provodili cijepljenje.

Zaključak Zdravstvene organizacije trebale bi dati podršku liječnicima na jasan i razumljiv način utemeljen na dokazima, te ih poticati da se i sami podvrgnu cijepljenju, dok bi osiguravajući fondovi trebali stvoriti prikladan sustav vraćanja troškova.

Imre Rurik, Zoltán Langmár, Hajnalka Márton, Eszter Kovács, Endre Szigethy, István Ilyés