x
x

Znanje, motivacija i stavovi liječnika o cijepljenju protiv gripe

  10.05.2011.

Istraživanje o znanju, motivaciji i stavovima mađarskih liječnika obiteljske medicine o cijepljenju protiv pandemijske gripe u sezoni 2009/10 provedeno je upitnikom i objavljeno u CMJ-u.

Znanje, motivacija i stavovi liječnika o cijepljenju protiv gripe

Cilj Odrediti znanje, motivaciju, i stavove mađarskih liječnika obiteljske medicine o cijepljenju protiv pandemijske gripe u sezoni 2009./10.

Postupci Razvili smo upitnik s 20 pitanja i poslali ga 232 obiteljskih liječnika iz 3 najveća mađarska grada: Budimpešte, Debrecena i Miskolca. Istraživanje je provedeno od prosinca 2009. do siječnja 2010.

Rezultati Sto devedeset i osam (85%) liječnika ispunilo je upitnik u cijelosti. Ispitanici su vjerovali da izbijanje gripe predstavlja manju prijetnju za njihove prakse nego za Mađarsku ili čitav svijet. Uglavnom su se suglasili da je cijepljenje važno i bili su nezadovoljni potporom koju dobivaju od vlasti. Postotak cijepljenih pacijenata kretao se od 2% do 53%, bez razlika u geografskom području, dobi, spolu, i trajanju zaposlenja liječnika u obiteljskoj medicini. Liječnici koji su bili zadovoljni naknadom koju su dobili za cijepljenje i koji su i sami bili cijepljeni aktivnije su provodili cijepljenje.

Zaključak Zdravstvene organizacije trebale bi dati podršku liječnicima na jasan i razumljiv način utemeljen na dokazima, te ih poticati da se i sami podvrgnu cijepljenju, dok bi osiguravajući fondovi trebali stvoriti prikladan sustav vraćanja troškova.

Imre Rurik, Zoltán Langmár, Hajnalka Márton, Eszter Kovács, Endre Szigethy, István Ilyés

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
GastalBisolexAndol PRO
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Maxflu
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: