x
x

Roditelji u SAD-u prihvaćaju cijepljenje ali traže dodatne informacije

  15.06.2011.

Gotovo 95% roditelja u SAD-u cijepit će svoje dijete, ali više od tri četvrtine želi dodatne informacije prije samog cijepljenja i to iz povjerljivih izvora, objavljeno je u časopisu Health Affairs.

Roditelji u SAD-u prihvaćaju cijepljenje ali traže dodatne informacije

Istraživanje je provedeno na malom uzorku od 375 roditelja šestogodišnjaka i mlađe djece, od kojih je 95% već cijepilo djecu ili će to učiniti, a samo 5 % ne želi uopće ili će samo djelomično cijepiti svoju djecu.

U populaciji onih koji prihvaćaju cijepljenje više od tri četvrtine ispitanika ima određene dileme zbog prouzročene boli na mjestu injekcije do zabrinutosti zbog nuspojava, osobito autizma. Većina roditelja zbog navedenih razloga traži informacije prije cijepljenja i konzultira se sa svojim liječnicima, članovima obiteljima, prijateljima i provjerenim izvorima.

Autori studije zaključuju da je jako važno dati roditeljima provjerene podatke o cijepljenju i predlažu kliničarima CDC-ov (Center for Disease Control) izvor. CDC je na svojim Internet stranicama izdao priručnik kako razgovarati s roditeljima o cijepljenju i dao odgovore na najčešće postavljena pitanja.