x
x

Fertilitet nakon dijagnoze raka dojke

  14.06.2024.

U prospektivnoj kliničkoj studiji istraživači su pratili bolesnica koje su preživjele rak dojke tijekom 10 godina kako bi odredili kakva je plodnost. Plodnost je utvrđivana kod onih koje su pokušavale zatrudnjeti, pri čemu je većina zatrudnjela i uspješno rodila djecu.

Fertilitet nakon dijagnoze raka dojke

Autori su procijenili žene s rakom dojke od stadija 0 do III koje su bile uključene u kliničko ispitivanje o raku dojke kod mladih žena. Mlade žene s rakom dojke su prijavile pokušaje trudnoće nakon postavljane dijagnoze (1213 ispitanica koje su ispunjavale kriterije za uključivanje, uključujući i 197 ispitanica koje su prijavile bilo kakav pokušaj trudnoće). Istraživači su otkrili da je 73 % prijavilo barem jednu trudnoću nakon postavljene dijagnoze, a 65 % je rodilo dijete nakon postavljene dijagnoze.

Ovo je prva prospektivna studija s više od 10 godina praćenja u kojoj je objavljeno kakva je plodnost kod mladih žena koje su preživjele rak dojke, a koje su željele zatrudnjeti i roditi. Ova otkrića mogu se uključiti u savjetovanje mladih žena oboljelih od raka dojke i onih koje su preživjele rak dojke te naglašavaju potrebu za uslugama očuvanja plodnosti u ovoj populaciji.