x
x

Korištenje društvenih mreža tijekom trudnoće i razvoj depresivnih simptoma

  17.09.2023.

Sve je više objavljenih istraživanja koja su dokazala povezanost pretjeranog korištenja društvenih mreže i simptoma depresije, a u ovom istraživanju to je potvrđeno i u skupini trudnica u Nizozemskoj.

Korištenje društvenih mreža tijekom trudnoće i razvoj depresivnih simptoma

U prospektivno istraživanje objavljeno u Journal of Affective Disorders uključeno je 697 trudnica na prvom pregled prije poroda. Depresija je česta tijekom trudnoće, međutim do sada nije bilo istražno kolika je uloga korištenja društvenih mreža u etiologiji i kliničkom tijeku simptoma depresije tijekom trudnoće.

Depresivni simptomi mjereni su u svakom tromjesečju trudnoće pomoću Edinburške ljestvice depresije. Korištenje društvenih mreža je procijenjeno u 12. tjednu trudnoće i to posebno intenzitet (vrijeme i učestalost) i problematično korištenje (Bergenova skala ovisnosti o društvenim medijima).

Identificirane su tri putanje simptoma depresije tijekom trudnoće: nisko stabilna (N = 489, 70,2 %), srednje stabilna (N = 183, 26,3 %) i visoko stabilna (N = 25, 3,6 %) klasa. Vrijeme provedeno na društvenim mrežama i učestalost korištenja bili su značajno povezani s pripadnošću visokoj stabilnoj klasi u ovom istraživanju. Problematično korištenje društvenih mreža značajno je povezano s pripadnošću srednjoj ili visokoj stabilnoj klasi istraživanih trudnica.

Zaključeno je da češće i problematično korištenje društvenih mreža tijekom trudnoće može biti izvor simptoma prenatalne depresije. Potrebne su daljnje studije kako bi se dokazala ova povezanost.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT D 2000Andol PROPlivit C 1000 Plus
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Gastal
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: