x
x

Umjetna inteligencija u otkrivanju osteoporoze

  22.04.2024.

Većina liječnika slaže se kako alati umjetne inteligencije, kao što je 16 Bit Rho, koji je nedavno odobrio FDA, a koji je dizajniran za oportunistički pregled na osteoporozu, može pozitivno utjecati na otkrivanje ove bolesti.

Umjetna inteligencija u otkrivanju osteoporoze

Rho je softverska aplikacija koja koristi algoritam strojnog učenja za prethodni pregled pacijenata u dobi od 50 godina i starijih koji bi mogli imati nisku mineralnu gustoću kostiju (BMD) koristeći postojeće radiografske snimke lumbalne kralježnice, torakalne kralježnice, prsnog koša, zdjelice, koljena ili šake /ručni zglob. Radiolozi dobivaju Rho izvješće samo za pacijente s niskom mineralnom gustoćom kostiju. Nakon toga bi kliničari trebali slijediti preporučene prakse za procjenu probira na osteoporozu bez obzira na Rho izvješće.

Rho i drugi alati koji se koriste za probir na osteoporozu istražuju ove ne-DXA slike za nisku gustoću kostiju, i prema provedenim anketama vjerojatno je da će većina liječnika koristiti novi alat. Samo 6 % ispitanika u anketi koju je proveo FirstWord potpuno se protivi usvajanju alata kao što je Rho. Oko 36 % ispitanika suzdržano je prema tehnologiji te su odgovorili da postoji umjerena vjerojatnost da će uključiti Rho u svoju praksu, dok je 48 % reklo da je vrlo ili iznimno vjerojatno da će usvojiti novu tehnologiju probira na osteoporozu koja koristi umjetnu inteligenciju.

Kao i kod svake inovacije, uvijek postoje potencijalne prepreke u prihvaćanju. Najveća prepreka koju ispitanici vide za usvajanje Rho-a bit će ako integracija alata zahtijeva više posla uz svakodnevnu rutinu. To nije iznenađenje, s obzirom na to da je poznato da kliničari ne vole promjene.

Jedan je ispitanik naveo da bi uvođenje alata kao što je Rho samo povećalo njihovo radno opterećenje. Rho će generirati popis pacijenata s niskom gustoćom kostiju, a kliničari će nakon toga morati procijeniti njihov rizik od prijeloma radeći unatrag. Istaknuo je da bi trebali identificirati bolesnike s kliničkim rizikom od prijeloma i zatim ih skenirati kako bi bolje procijenili rizik i odlučili o liječenju. Istraživanje pomoću skeniranja [i softvera kao što je Rho] trebala bi biti drugi korak u procesu.

Ako bi se alati za probir na osteoporozu kao što je Rho sve više primijenjivao u kliničkoj praksi, više od četvrtine ispitanika - 27% - rizični pojedinci za razvoj osteoporoze mogli bi se ranije otkriti i započeti liječenje što bi donijelo i uštedu u zdravstvu.

Izvori:

  1. FirstWord
  2. FDA