x
x

Vježba plus farmakoterapija za smanjenje tjelesne težine

  23.03.2024.

Dodatak nadzirane tjelovježbe farmakoterapiji pretilosti pokazao je veći potencijal za održavanje gubitka težine i poboljšanje sastava tijela nakon završetka liječenja od same farmakoterapije, potvrđeno je u studiji, objavljenoj online na eClinicalMedicine.

Vježba plus farmakoterapija za smanjenje tjelesne težine

Unatoč značajnom gubitku tjelesne težine postignutom s farmakoterapijama pretilosti temeljenim na inkretinu, njihova visoka cijena i gastrointestinalne nuspojave dovode do visokih stopa prekida liječenja s naknadnim ponovnim dobivanjem težine i tjelesne masnoće.

Istraživači suu ovoj studiji, pokušali dokazati je li strategija koja uključuje i tjelovježbu i liraglutid, agonist receptora peptida-1 sličan glukagonu, bila bolja od bilo koje intervencije zasebno u smislu održavanja gubitka težine i sastava tijela nakon završetka liječenja.

Proveli su jednogodišnju analizu studije S-LiTE nakon liječenja, uključujući 109 odraslih osoba s pretilošću (dob, 18-65 godina; indeks tjelesne mase, 32-43) koji su završili 8-tjednu niskokalorijsku dijetu koja je rezultirala s ≥ 5 % gubitak težine.

Sudionici su zatim nasumično raspoređeni na 52-tjednu intervenciju održavanja mršavljenja s liraglutidom ili samo placebom ili liraglutidom ili placebom uz vježbu pod nadzorom.

Primarni ishod bila je promjena u tjelesnoj težini (kg) od randomizacije do 1 godine nakon završetka intervencije za održavanje težine (0-104 tjedna), a sekundarni ishod bila je promjena u postotku tjelesne masti od 0 do 104 tjedna.

Od 0. tjedna do 104. tjedna, vježbanje pod nadzorom plus liraglutid dovelo je do 5,1 kg nižeg povećanja tjelesne težine (P = 0,040) i 2,3% boda većeg smanjenja u postotku tjelesne masti (P ​​= 0,026) od samog liraglutida.

Tijekom 1 godine nakon završetka liječenja (52-104 tjedna), oni u skupini koja je primala liraglutid vratili su 6 kg (95% CI, 2,1-10,0) više od onih koji su bili u skupini koja je primala nadzor nad vježbama plus placebo i 2,5 kg (95% CI, -1,5 do 6,5) više od onih koji su vježbali pod nadzorom plus liraglutid.

Nakon 1 godine prekida liječenja (104. tjedan), skupina koja je primala nadziranu tjelovježbu plus liraglutid imala je značajno veće izglede za održavanje gubitka težine od ≥ 10% početne tjelesne težine nego liraglutid (omjer izgleda [OR], 4,2; 95% CI, 1,6-10,8) ili placebo (OR, 7,2; 95% CI, 2,4-21,3) skupine.

Kombinacija tjelovježbe i liraglutida također je poboljšala fizičko funkcioniranje zajedno s rezultatima energije i umora.

Budući tretmani temeljeni na načinu života tijekom farmakoterapije pretilosti mogu dodatno poboljšati ishode tjelesne težine i sastava, s dodatnim fokusom na strategije i alate za održavanje zdravih navika tjelesne aktivnosti nakon završetka farmakoterapije, zaključili su istraživači.