x
x

Oporavak od metaboličkog sindroma povezan s nižim kardiovaskularnim rizikom

  Marija Škrlec, mag. pharm

  27.11.2019.

Oporavak od metaboličkog sindroma povezan je s manjim rizikom za velike štetne kardiovaskularne događaje (engl. major adverse cardiovascular events, MACE), otkrila je opservacijska studija.

Oporavak od metaboličkog sindroma povezan s nižim kardiovaskularnim rizikom

Istraživači su proučavali oko 9,5 milijuna odraslih koji su imali tri ili više zdravstvenih pregleda. Tijekom prosječnog praćenja od 3,5 godine ispitanici koji su imali kronični metabolički sindrom imali su najvišu stopu MACE-a (8,2 na 1000 osoba-godina), a slijedili su ih oni koji su tijekom ispitivanja razvili metabolički sindrom (6,05 na 1000), zatim oni koji su se oporavili od njega (4,55 na 1000) te na kraju oni koji su ga nikad nisu razvili (1,92 na 1000).

Nakon multivarijatne prilagodbe pacijenti koji su se oporavili od metaboličkog sindroma imali su nižu stopu MACE-a od onih koji su stalno imali metabolički sindrom. Osim toga, oni koji su razvili metabolički sindrom imali su veći rizik od MACE-a od onih koji ga nikad nisu razvili.

Bilo bi korisno da zdravstveni radnici obrate pažnju na povijest metaboličkog sindroma, čak i kod osoba koje ga trenutno nemaju.