x
x

Dijagnostika i liječenje paroksizmalne supraventrikularne tahikardije

  08.03.2024.

Paroksizmalna supraventrikularna tahikardija (PSVT), definirana je kao tahiaritmija koja nastaje ili prolazi kroz atrije ili atrioventrikularne čvorove s naglim početkom, pogađa 168 do 332 na 100 000 pojedinaca. Neliječeni PSVT povezan je s nepovoljnim ishodima uključujući veliko opterećenje simptomima i kardiomiopatiju posredovanu tahikardijom.

Dijagnostika i liječenje paroksizmalne supraventrikularne tahikardije

Istraživači su proveli PubMed pretragu za članke o SVT-u objavljene između 1. siječnja 1998. i 1. srpnja 2023. Dali su prioritet visokokvalitetnim randomiziranim kliničkim ispitivanjima i opservacijskim prospektivnim studijama s velikim uzorcima. Od 6156 preuzetih članaka, u ispitivanje je uključeno 75 članaka, uključujući 10 randomiziranih kliničkih ispitivanja, 43 opservacijske studije, 5 meta-analiza, 1 sustavni pregled, 2 konsenzusne izjave, 4 praktične smjernice, 7 narativnih pregleda i 3 izvješća o slučajevima.

Otprilike 50% bolesnika s PSVT-om je u dobi od 45 do 64 godine, a 67,5% su žene. Najčešći simptomi uključuju palpitacije (86%), nelagodu u prsima (47%) i dispneju (38%). Pacijenti mogu rijetko razviti kardiomiopatiju posredovanu tahikardijom (1%) zbog PSVT. Dijagnoza se postavlja na elektrokardiogramu tijekom događaja aritmije ili korištenjem ambulantnog praćenja. Prva linija akutne terapije za hemodinamski stabilne bolesnike uključuje vagalne manevre kao što je modificirani Valsalvin manevar (43% učinkovitost) i intravenski adenozin (91% učinkovitost). Hitna kardioverzija preporučuje se hemodinamski nestabilnim bolesnicima. Kateterska ablacija je sigurna, vrlo učinkovita i preporučuje se kao prva linija terapije za sprječavanje recidiva PSVT. Meta-analiza opservacijskih studija pokazuje stope uspješnosti postupka ablacije jednim kateterom od 94,3% do 98,5%. Dokazi o učinkovitosti dugotrajne farmakoterapije u sprječavanju PSVT-a su ograničeni. Unatoč tome, smjernice preporučuju terapije koje uključuju blokatore kalcijevih kanala, β-blokatore i antiaritmike kao mogućnosti liječenja.

Zaključak: Paroksizmalna SVT pogađa i odraslu i pedijatrijsku populaciju i općenito je benigno stanje. Kateterska ablacija je najučinkovitija terapija za sprječavanje ponovne PSVT. Farmakoterapija je važna komponenta akutnog i dugotrajnog liječenja PSVT.