x
x

Kako spolno prenosive bolesti utječu na različita stanja mentalnog zdravlja?

  16.03.2024.

Mentalno zdravlje pokriva širok raspon stanja koja utječu na to kako mislimo, osjećamo i djelujemo. Obzirom da obuhvaća i različite odluke koje donosimo u spolnom životu, spolno zdravlje neodvojivo je od različitih aspekata mentalnog zdravlja. Stručnjaci udruge HUHIV u CheckPoint centru za savjetovanje i testiranje na spolno prenosive infekcije pružaju nekoliko tisuća individualnih savjetovanja godišnje i susreću se sa raznim emocionalnim izazovima osoba koje se odlučuju na testiranje.

Kako spolno prenosive bolesti utječu na različita stanja mentalnog zdravlja?

Emocije kao što su strah, tjeskoba, neugoda, sram, krivnja, igraju važnu ulogu u donošenju odluka pojedinaca da posjete centar za spolno zdravlje te u suočavanju i nošenju sa svojim emocijama. U nastavku se nalaze iskustva najčešćih izazova povezanosti mentalnog i spolnog zdravlja.

Strah

Strah od spolno prenosivih bolesti slabije je istražena tema koja se vrlo često susreće u savjetovalištima za spolno zdravlje. Za svakoga je iskustvo straha i prestrašenosti različito, a razlikuje se i po intenzitetu. Iznimno prestrašeni korisnici znaju rizičnu situaciju promatrati pod povećalom, o njoj često razmišljati, te se javljati višekratno u centre za dobrovoljno testiranje radi podrške. Najčešće se radi o strahu vezanom za moguću zarazu HIV-om.

Što uzrokuje takve strahove?       

Uzroci pretjeranih strahova mogu biti različiti i višestruki. Kod straha od infekcije HIV-om i drugih spolno prenosivih infekcija, to je često neki spolni kontakt. Uzroci iracionalnih strahova su višestruki i kompleksni, a „okidači“ simptoma, ne moraju biti sami po sebi uzrok, već se radi o kompleksnim i različitim razlozima za svaku osobu. Stanja pretjeranih ili iracionalnih strahova često ostaju neprepoznata.

Čekanje rezultata

Još jedan tipičan slučaj koji je težak za većinu ljudi je čekanje rezultata testiranja. Razgovor o strahu za mnoge je opuštajući, a u njemu dobivate priliku s nekim podijeliti  svoja razmišljanja koja možda pojačavaju strah. Ako razmišljate o testiranju, a strah je prevelik, slobodno nazovite savjetovalište udruge HUHIV i podijelite to sa savjetnikom.

Briga ili tjeskoba?

Briga je osjećaj koji se normalno povremeno javlja kod svakoga, i ona nam pomaže u fokusiranju na jedan konkretni problem, iako je sama po sebi nekada zaista neugodan doživljaj. Anksioznost ili tjeskoba razlikuju se od uobičajene brige prema razmjeru i osjećaju straha koji ih prate. Mogu biti sve prožimajući i ometati svakodnevni život, a mogu biti i manjeg intenziteta, češći i lakši za nošenje s njima.

Depresivna raspoloženja

Nekad problemi spolnog zdravlja mogu biti važan čimbenik u razvoju depresivnih raspoloženja. Osobe narušenog mentalnog zdravlja prema nekim istraživanjima sklonije su rizičnim seksualnim ponašanjima. Rizična ponašanja su u ovoj situaciji simptom, a ne uzrok, i neće biti naročito korisno baviti se isključivo seksualnim rizikom, a ne i mentalnim zdravljem kada posjetimo stručnjaka. Stigma povezana s HIV-om i drugim spolno prenosivim bolestima je također važan faktor u vezi između spolnog i mentalnog zdravlja, jer sama stigma otežava pristup skrbi i narušava kvalitetu života mnogima. Za neke je sama spoznaja o pozitivnom rezultatu uznemirujuća i može nas učiniti tužnima i bezvoljnima. Svatko tu vijest doživljava na svoj način i svaki od tih načina je ispravan (normalan).

Savjeti koji mogu pomoći u izazovima mentalnog i spolnog zdravlja:

  • Svatko ima pravo na seksualne aktivnosti kod kojih se osjeća sigurno i ugodno. Osim vrsta spolnih odnosa na koje ste se odlučili, važno je poznavati granice Vas i Vašeg partnera.
  • Informirajte se iz pouzdanih izvora. Postoji puno dvosmislenih, pogrešnih i negativnih informacija o spolno prenosivim bolestima i spolnom zdravlju, koje mogu izazvati zabrinutost i zbunjenost.
  • Posjetite CheckPoint centar Zagreb udruge HUHIV koji djeluje na dvije lokacije u Zagrebu, u Domagojevoj 10 i u Heinzelovoj 62a u sklopu projekta Centar za zdravlje mladih Grada Zagreba. U centrima udruge HUHIV ne morate se samo testirati već se možete i savjetovati. Preporučuje se razgovarati s nekim tko ima iskustva sa spolno prenosivim bolestima i poremećajima mentalnog zdravlja. Ako vas ovi osjećaji ometaju u obavljanju svakodnevnih zadataka, to može biti znak da potražite stručnu pomoć.