x
x

Hepatitis C u ovisničkoj populaciji – bolest koju možemo pobijediti

  12.12.2023.

U četvrtak, 7. prosinca, povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti, naša Klinika organizirala je stručni skup pod naslovom „Hepatitis C u ovisničkoj populaciji – bolest koju možemo pobijediti“ na kojem su održana četiri stručna predavanja.

Hepatitis C u ovisničkoj populaciji – bolest koju možemo pobijediti

Pozdravljajući sve okupljene, ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče prof. dr. sc. Petrana Brečić istaknula je kako naša Klinika dugi niz godina njeguje suradnju s drugim zdravstvenim ustanovama, ali i terapijskim zajednicama koje brinu o osobama s problemom uzimanja droga kako bi kvaliteta života ovisničke populacije bila što bolja, a ishodi liječenja što uspješniji. U ime Hrvatskog psihijatrijskog društva okupljene je pozdravila i prof. dr. sc. Tihana Jendričko, naglasivši kako su problemi mentalnog zdravlja sve veći, a izazovi u liječenju sve kompleksniji. Problem ovisnosti nije samo javnozdravstveni nego društveni problem koji zahtijeva intersektorsku suradnju i multidisciplinarni pristup. O psihodinamskom aspektu ovisnosti i Vrapčanskoj adiktološkoj školi govorio je prof. dr. sc. Ante Bagarić, pročelnik Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti koji je sudionicima stručnog skupa zaželio uspješan rad.

U prva dva predavanja dr. Margareta Jurlina i prim. dr. sc. Ivan Ćelić sa Zavoda za dualne poremećaje govorili su o ulozi psihijatara u aktivnom probiru bolesnika zaraženih virusom hepatitisa C, prezentirajući njihova iskustva kao primjer dobre kliničke prakse. Intravenski korisnici droga nisu više samo ovisnici o opioidima, sve je više muškaraca mlađe životne dobi koji intravenski uzimaju stimulanse, što je dovelo do epidemije virusnih infekcija u nekoliko europskih gradova. Hepatologinje prof. dr. sc. Anna Mrzljak i dr. sc. Maja Sremac iz KBC Zagreb istaknule su kako za razliku od drugih kroničnih virusnih infekcija, HCV infekciju možemo trajno izliječiti. Direktno djelujući protuvirusni lijekovi predstavljaju novu eru u liječenju hepatitisa C, te bi u skladu s ciljevima Svjetske zdravstvene organizacije eliminacija hepatitisa C trebao biti javnozdravstveni prioritet.

Nakon predavanja uslijedila je konstruktivna rasprava s određenim preporukama i zaključcima od kojih ističemo izradu protokola na nacionalnoj razini po kojim bi službe za liječenje ovisnosti mogle što učinkovitije djelovati na području testiranja i daljnjeg upućivanja na liječenje.