x
x

Kako mladi s prvom psihotičnom epizodom gledaju na uzimanje droga

  26.12.2023.

Nova studija koju je vodila antropologinja Neely Myers s Južnog metodističkog sveučilišta (SMU) pokazuje da mlade osobe s prvom psihotičnom epizodom shvaćaju važnost prestanka uzimanja droga poput kanabisa, ali su mnogi od njih ambivalentni po pitanju prestanka.

Kako mladi s prvom psihotičnom epizodom gledaju na uzimanje droga

Myers se fokusirala na pomoć oboljelima od psihoze jer je najmanje shvaćena i najviše stigmatizirana među psihičkim poremećajima. Radi se o poremećaju koji često počinje u mladoj odrasloj dobi, između kasne adolescencije i srednjih 20-ih. Myers je za svoju studiju regrutirala sudionike iz programa koordinirane specijalizirane skrbi (CSC), koji pružaju sveobuhvatan izvanbolnički tretman osobama s ranim početkom bolesti.

Unatoč poznatoj prevalenciji uporabe droga među ovom demografskom skupinom i sve većem broju dokaza o njenoj povezanosti sa psihozom, nedostaju specijalizirane intervencije tijekom skrbi za učinkovito rješavanje problema uzimanja droga. To uključuje kanabis, čija je uporaba među adolescentima na najvišoj razini u 30 godina, pri čemu je vjerojatnost da će današnji adolescenti više koristiti kanabis nego alkohol.

“Većina osoba sa psihozom ne brine o uporabi droga sve dok to ne utječe na njih, a čak i tada, vrlo nevoljko govore o tome”, kaže Myers. “Adolescenti mogu gledati na uporabu droga kao na način da budu društveni i upravljaju vlastitim zdravljem – na primjer, kako bi smanjili tjeskobu ili fizičku bol – ali uporaba droga poput kanabisa može pogoršati njihovo stanje. Potrebno je više istraživanja kako bi se razumjelo zašto, tako da programi rane intervencije mogu bolje potpomagati mentalno zdravlje mladih.”

Mnogi od sudionika shvaćaju da bi vjerojatno trebali smanjiti uzimanje droga, ali pokazuju ambivalentnost u pogledu svojih motiva da to učine. Ponudili su povratne informacije o načinima poboljšanja skrbi koje su uključivale više informacija o uporabi droga, uspostavljanje pozitivnih vršnjačkih zajednica koje promiču zdrave izbore i potrebu za strategijama koje se bave psihološkom i fizičkom boli bez oslanjanja na uzimanje droga.

Izvornik: Myers NL, Wilkey J, Chacon M, i sur. Perspectives of young adults diagnosed with early psychosis using coordinated specialty care in Texas on substance use and substance use interventions. Early Interv Psychiatry. 2023 Nov 29.