x
x

Sve veća percepcija javnosti da je kanabis sigurniji od duhana

  15.09.2023.

Rezultati nacionalnog istraživanja pokazuju da unatoč nedostatku podataka, mnogi odrasli u Sjedinjenim Državama vjeruju da je svakodnevna uporaba kanabisa sigurnija od duhana, što je trend koji s vremenom raste.

Sve veća percepcija javnosti da je kanabis sigurniji od duhana

Dok su agresivne kampanje dovele do dramatičnog smanjenja prevalencije pušenja cigareta i stvorile sigurnija okruženja bez duhanskog dima, propisi koji reguliraju kanabis — koji je povezan s nekim zdravstvenim prednostima, ali i mnogim negativnim zdravstvenim ishodima — bili su manje restriktivni.

Ova studija je uključivala nacionalno reprezentativan uzorak od 5035 većinom bijelih odraslih Amerikanaca, prosječne dobi od 53,4 godine, koji su ispunili tri online ankete između 2017. i 2021. o sigurnosti duhana i kanabisa.

U sva tri vala istraživanja od ispitanika se tražilo da ocijene sigurnost pušenja jednog džointa marihuane dnevno prema pušenju jedne cigarete dnevno, te pasivnog pušenja marihuane prema onom od duhana.

Ispitanici su također izrazili stavove o sigurnosti izloženosti pasivnom pušenju (i marihuane i duhana) za određene populacije, uključujući djecu, trudnice i odrasle (ocjene su bile od "potpuno nesigurno" do "potpuno sigurno").

Neovisne varijable uključivale su dob, spol, rasu, etničku pripadnost, razinu obrazovanja, godišnji prihod, status zaposlenja, bračni status i državu prebivališta.

Tijekom vremena došlo je do značajnog pomaka prema sve povoljnijoj percepciji kanabisa; više ispitanika izjavilo je da je kanabis "donekle sigurniji" ili "mnogo sigurniji" od duhana 2021. nego 2017. (44,3% naspram 36,7%; P < ,001), a više ih vjeruje da je pasivno pušenje donekle ili puno sigurnije za kanabis u odnosu na duhan 2021. nego 2017. (40,2% u odnosu na 35,1%; P < ,001).

Više je ljudi potvrdilo veću sigurnost pasivnog pušenja od kanabisa u odnosu na duhan za djecu i trudnice, a te su percepcije ostale slične tijekom razdoblja istraživanja.

Mlađe i nevjenčane osobe većinom su odgovorile da pušenje kanabisa smatrati sigurnijim od cigareta, ali legalnost kanabisa u državi prebivališta ispitanika nije bila povezana s promjenom tijekom vremena, što sugerira da bi sve veća percepcija sigurnosti kanabisa mogla biti nacionalni trend i to  trend koji se ne viđa samo u državama s legaliziranim kanabisom.

Izvor: JAMA Netw Open. 2023;6(8):e2328691. doi:10.1001/jamanetworkopen.2023.28691