x
x

Jesu li pametni telefoni dizajnirani da stvaraju ovisnost?

  09.07.2022.

Pametni telefoni su dizajnirani da stvaraju ovisnost, a uzrokuju i imnoge negativne zdravstvene učinke objavljeno je na Medscapeu.

Jesu li pametni telefoni dizajnirani da stvaraju ovisnost?
Pojam 'zdravlje' obuhvaća fizičko zdravlje, mentalno zdravlje i emocionalno zdravlje.

Čini se da pametni telefoni i tableti izazivaju kompulzivno i ovisničko ponašanje kod mnogih pojedinaca, prema studiji koju je vodila dr. Nidhi Gupta, spec. endokrinolog.

Istraživači su otkrili da su promjene u ponašanju povezane s pametnim telefonima također povezane sa zdravstvenim poremećajima kao što su pretilost, poremećaj spavanja i problemi u ponašanju.

Pojam 'zdravlje' obuhvaća fizičko zdravlje, mentalno zdravlje i emocionalno zdravlje, istaknuto je u radu. Međutim, uređaji su dizajnirani da stvaraju ovisnost. Oni su dizajnirani kako bi manipulirali našim mozgom.

Prema rezultatima istraživanja centra PEW (Peew Research Center), 85 posto Amerikanaca ima pametni telefon. Nisu samo odrasli u opasnosti jer je nedavna studija pokazala da 37% 11-godišnje djece i 91% 14-godišnje djece ima pametni telefon objavljeno je na internetskom portalu Today.

Gupta preporučuje umjerenost, ravnotežu i angažman u stvarnom životu. Kako bi se ublažio dopaminergički sustav nagrađivanja, predlaže isključivanje obavijesti, alarma, zvona i poruka na mobilnim telefonima.