x
x

European Citizen Science online platforma za dijeljenje znanja

  07.10.2023.

European Citizen Science je online platforma za dijeljenje znanja, alata, obuke i resursa za građansku znanost – od zajednice, za zajednicu. Vizija platforme jest postati središtem znanja, kao i biti europskom referentnom točkom za građansku znanost kao pomoć u njenom usmjeravanju.

European Citizen Science online platforma za dijeljenje znanja

Novom ambasadoricom platforme European Citizen Science za Hrvatsku izabrana je izv. prof. dr. sc. Tea Vukušić Rukavina s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U svojoj nastupnoj poruci profesorica Vukušić Rukavina ukazuje da je unapređenje građanske znanosti u Hrvatskoj izazov te da će kao ambasadorica u svojem djelovanju kombinirati strast, znanje, iskustvo, predanost, odgovornost i naravno ljubav. Također, ističe kako se zajedničkim zalaganjem može ostvariti značajan utjecaj, poticati inovacije i stvarati svijetlu budućnost snagom građanske znanosti. 

Građanska znanost svaka je aktivnost koja uključuje javnost u znanstveno istraživanje i stoga ima potencijal spojiti znanost, kreatore politika i društvo u cjelini na utjecajan način. Kroz građansku znanost, svi ljudi mogu sudjelovati u mnogim fazama znanstvenog procesa, od osmišljavanja istraživačkog pitanja, do prikupljanja podataka i mapiranja volontera, tumačenja i analize podataka te do objavljivanja i širenja rezultata. Građanska znanost također je pristup znanstvenom radu koji se može koristiti kao dio šire znanstvene djelatnosti.