x
x

Kako spriječiti nestašicu antibiotika u EU?

  26.07.2023.

Europska unija pojačava mjere kako bi se spriječile nestašice antibiotika na zimu, objavljeno je na web stranicama HALMEDA.

Kako spriječiti nestašicu antibiotika u EU?

Europska komisija, Mreža nacionalnih agencija za lijekove (HMA) i Europska agencija za lijekove (EMA) izdale su preporuke za izbjegavanje nestašica ključnih antibiotika, koji se koriste za liječenje respiratornih infekcija, tijekom nadolazeće zime. Ove preporuke, koje je donijela Izvršna upravljačka skupina za nestašice i sigurnost primjene lijekova (MSSG), nadopunjuju izradu popisa kritičnih lijekova u Europskoj uniji (EU). U bliskoj suradnji s državama članicama EU-a, Komisija će poduzeti daljnje operativne korake, uključujući moguće zajedničke nabave u slučaju potrebe.

Preporuke za osiguranje dostatne opskrbe za pacijente u EU-u

Ako potražnja tijekom nadolazeće zime bude slična prosječnoj razini potrošnje tijekom prethodnih godina, prikupljeni podaci ukazuju na to da će opskrba EU-a oralnim formulacijama ključnih antibiotika prve i druge linije za respiratorne infekcije biti dostatna za nadolazeću zimu. EMA i Europsko tijelo za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize (HERA) nastavit će surađivati s nositeljima odobrenja za stavljanje lijekova u promet na jačanju mjera za povećanje opskrbe pojedinim antibioticima za intravenoznu primjenu.

MSSG je donio sljedeće preporuke u svrhu bolje pripreme za zimu:

  • Povećanje proizvodnje ključnih antibiotika
    Kako bi se izbjegle nestašice tijekom jeseni i zime, EMA i HERA preporučuju nastavak suradnje s nositeljima odobrenja za stavljanje lijekova u promet, u svrhu pojačanja mjera za povećanje proizvodnje. Rano djelovanje prije dolaska jeseni i zime trebalo bi proizvođačima pružiti dovoljno vremena da osiguraju odgovarajuće proizvodne kapacitete za zadovoljavanje potražnje.
  • Praćenje ponude i potražnje
    EMA i EK, zajedno s državama članicama EU-a, nastavit će pratiti ponudu i potražnju u suradnji s farmaceutskim tvrtkama. Budući da su poduzete mjere usmjerene na osiguranje dostatne opskrbe lijekovima, podsjeća se sve dionike da lijekove naručuju uobičajeno, bez gomilanja i stvaranja zaliha. Gomilanje lijekova može dodatno opteretiti zalihe i uzrokovati ili pogoršati nestašice.
  • Osviještenost i racionalna primjena
    Antibiotike treba primjenjivati racionalno kako bi se održala njihova djelotvornost i izbjegla antimikrobna rezistencija. Zdravstveni radnici imaju ključnu ulogu, a antibiotici bi se trebali propisivati isključivo za liječenje bakterijskih infekcija. Nisu prikladni za liječenje virusnih infekcija kao što su prehlada i gripa, s obzirom na to da tu nisu djelotvorni. Također se preporučuju inicijative za podizanje svjesnosti građana.

Sljedeći koraci

U skladu sa zaključcima Europskog vijeća iz lipnja 2023. godine, EMA i Europska komisija će putem HERA-e nastaviti pratiti ponudu i potražnju te komunicirati s nositeljima odobrenja za stavljanje lijekova u promet tijekom ostatka godine kako bi rano detektirali sve neočekivane probleme u opskrbnom lancu te poduzeli sve potrebne mjere.

Više informacija dostupno je u obavijesti na internetskim stranicama EMA-e, odnosno ovdje.

Izvor: HALMED