x
x

Zaštita imunokompromitiranih osoba nakon kraja epidemije COVID-19

  15.06.2023.

Okrugli stol na temu zaštite imunokompromitiranih osoba nakon proglašenja kraja epidemije COVID-19 u organizaciji Hrvatske udruge leukemije i limfomi (HULL) i Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) održan je 13. lipnja 2023. godine uz suorganizaciju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Cilj je bio podsjetiti na važnost i potrebu unaprjeđenja zaštite zdravlja imunokomprimitiranih i imunosuprimiranih osoba i nakon službenog proglašenja kraja pandemije COVID19.

Zaštita imunokompromitiranih osoba nakon kraja epidemije COVID-19

Okrugli stol otvorili su pozdravnim govorima i podržali prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med., zamjenica ravnatelja HZJZ-a, prim. Tatjana Nemeth Blažić u ime HZJZ-a te Dunja Skoko Poljak, načelnica sektora za javno zdravstvo, u ime Ministarstva zdravstva.

Imunokomprimitirane i imunosuprimirane osobe (zbog osnovne bolesti ili terapije koju osoba prima) uključuju osobe s prirođenim ili stečenim imunodeficijencijama, osobe s kroničnim zatajenjem bubrega odnosno na dijalizi ili drugim teškim bolestima bubrega, osobe s infekcijom HIV-om, osobe s generaliziranim i aktivnim liječenjem malignih bolesti, osobe s leukemijama i mijelomima, osobe koje uzimaju lijekove koji suprimiraju imunološki sustav zbog liječenja drugih bolesti, osobe kojima je transplantiran solidni organ. Procjenjuje se da je oko 2% populacije imunokompromitirano zbog primarne bolesti ili zbog primjene imunosupresivnih lijekova. To stanje ih čini podložnijima za COVID-19, koja može biti težeg oblika i duljeg trajanja u odnosu na osobe koje nemaju oslabljeni imunolopki sustav. S obzirom na činjenicu da imunokompromitirane osobe imaju slabiji imunološki odgovor na cijepljenje, važno je primjenjivati ostale zaštitne mjere koje imamo na raspolaganju kao što je nošenje zaštitnih maski za lice u zdravstvenim ustanovama, posebno kod liječenja imunokompromitiranih osoba, provjetravanja prostorija, izolacije oboljelih, preventivnog testiranja prije hospitalizacije i medicinskih postupaka kojima se stvara aerosol odnosno prskanje dišnih i oralnih tjelesnih tekućina.

Panelisti Dražen Vincek, predsjednik HULL-a,  dr.sc Andrea Vukić Dugac, spec. pulmolog iz Specijalne plućne bolnice, prim. Tatjana Nemeth Blažić, dr. med. spec. epidemiologije, voditeljica odjela za HIV, krvlju i spolno prenosive bolesti u HZJZ-u Ivica Belina, prof. edukac. reh., predsjednik Koalicija udruga u zdravstvu naglasili su važnost podrške populaciji imunokompromitiranim osobama kroz planiranje i provedbu unaprjeđenja mjera prevencije i liječenja COVID-19 za imunokomprimitirane osobe koje su posebno u riziku od komplikacija i težih oblika COVID-19, kao i drugih zaraznih bolesti.

Smjernice za unaprjeđenje zaštite zdravlja imunokompromitiranih i imunosuprimiranih osoba, koje je u zajedničkoj izjavi potpisalo više od deset udruga:

  1. Važno je podizanje svijesti javnosti o pitanjima za imunokompromitirane osobe.
  2. Korištenje zaštitnih maski i ostale mjere smanjenja rizika širenja respiratornih infekcija u zdravstvenim ustanovama na odjelima gdje se liječe posebno osjetljive skupine pacijenata pomaže u zaštiti imunokompromitiranih osoba
  3. Važna je edukacija imunokompromitiranih osoba o korištenju zaštitnih maski i izbjegavanje visokorizičnih okolnosti kojim se smanjuje rizik za COVID-19 i ostale respiratorne zarazne bolesti koje kod njih mogu biti težeg oblika i nepovoljnijeg ishoda.
  4. Važno je stjecanje imuniteta cijepljenjem za osobe koje su u većem riziku za teži oblik bolesti COVID-19 te što većeg broja ostale populacije radi kolektivnog imuniteta
  5. Važno je osiguranje i dostupnost odgovarajućeg liječenja COVID-19 za osobe s oslabljenim imunitetom u skladu sa svjetskim i europskim standardima.