x
x

Međunarodna mreža za nadzor patogena pokreće fond za genomiku patogena

  01.03.2024.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je objavila 4 milijuna američkih dolara financiranja od donatora za stvaranje katalitičkog fonda za grantove za organizacije koje se bave genomskim nadzorom patogena. Fond će podržati projekte diljem svijeta, posebno u zemljama s niskim i srednjim dohotkom, za pilot projekte i na taj način stvoriti bazu dokaza za brzo povećanje genomskog nadzora patogena. Rezultati ove vrste nadzora pomažu državama i svijetu da brže i učinkovitije reagiraju na sprječavanje izbijanja na njih.

Međunarodna mreža za nadzor patogena pokreće fond za genomiku patogena

Početne potpore za katalitički fond osigurali su Zaklada Bill & Melinda Gates, Zaklada Rockefeller i Wellcome, za potporu Međunarodnoj mreži za nadzor patogena (IPSN). IPSN je nova globalna mreža aktera nadziranja patogena koju je okupila SZO preko Tajništva u Središtu SZO u Berlinu, za pandemiju i obavještajne podatke o epidemiji. Domaćin fonda je Zaklada UN-a u ime IPSN-a.

Genomika patogena analizira genetski kod virusa, bakterija i drugih organizama koji uzrokuju bolesti kako bi razumjeli, u kombinaciji s drugim podacima, koliko su zarazni, koliko su smrtonosni i kako se šire. S ovim informacijama, znanstvenici i službenici za javno zdravstvo mogu identificirati i pratiti patogene kako bi spriječili i odgovorili na izbijanja bolesti kao dio šireg sustava nadzora bolesti te razvili tretmane i cjepiva.

Genomski nadzor ključan je alat za zemlje da odgovore na prijetnje javnom zdravlju. Međutim, pristup genomici bio je vrlo neujednačen i postoji rizik da će se nevjerojatne sposobnosti izgrađene tijekom pandemije COVID-19 izgubiti kako se svjetska pozornost odmiče. Novi fond podržat će održivu provedbu genomskog nadzora u zemljama na svim razinama dohotka, izvan pandemija, kako bi se mogle održati kritične sposobnosti unutar nacionalnih zdravstvenih sustava.

Genomi i nadzor patogena mogu reći koji patogeni postoje u populaciji i kako se prenose i razvijaju. Ovo su ključni alati za istraživače, kreatore politike i zdravstvene radnike za brzo prepoznavanje i reagiranje na izbijanja ili pojavu sojeva otpornih na lijekove. Ovaj fond može stvoriti znanje o tome kako prijeći s praćenja pandemije na otkrivanje novih prijetnji javnom zdravlju i osigurati da genomski nadzor bude održivo ugrađen u sustave zdravstvene zaštite.

Iznos od 4 milijuna američkih dolara bit će dostupan članovima IPSN-a za prijavu za financiranje bespovratnih sredstava u veljači 2024. Svrha fonda je osnažiti članove IPSN-a s nižim resursima za stvaranje znanja koje može koristiti globalnoj zajednici za nadzor genomike. To se može učiniti istraživanjem kako bi se razvili alati za nadzor genomike patogena kao globalne robe ili pilotiranjem inovativnih pristupa koji stvaraju uvide za dijeljenje diljem mreže. Fond je namijenjen podršci jednakosti angažmana svih članova IPSN-a i pružanju katalitičkog financiranja za LMIC-ove za povećanje kompetencija u nadzoru genoma patogena.