x
x

MMM- Mjesec hipertenzije u ljekarnama

  03.05.2023.

Hrvatska ljekarnička komora u suradnji s Hrvatskom ligom za hipertenziju i ljekarnicima su pokrenuli projekt „Ljekarnik kao važna karika u skrbi pacijenata s hipertenzijom”. Projekt je dio nacionalnog projekta "Lov na tihog ubojicu". Maj mjesec mjerenja krvnoga tlaka - u većini ljekarni u Hrvatskoj bit će moguće izmjeriti krvni tlak.

MMM- Mjesec hipertenzije u ljekarnama

Mjesec svibanj uobičajeno je posvećen arterijskoj hipertenziji. Hrvatska ljekarnička komora  u suradnji s  Hrvatskom ligom za hipertenziju i ljekarnicima su pokrenuli projekt „Ljekarnik kao važna karika u skrbi pacijenata s hipertenzijom”. Ljekarnici širom Republike Hrvatske su krenuli u lov na tihog ubojicu! 

Tijekom mjeseca svibnja u većini ljekarni u Hrvatskoj bit će moguće izmjeriti tlak te savjetovati se s ljekarnikom o zdravim životnim navikama, ispravnom korištenju propisane terapije i najboljem načinu brige za osobe s povišenim krvnim tlakom.

U Hrvatskoj, kao i u Europi, kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti već desetljećima. Svake godine u našoj zemlji od kardiovaskularnih bolesti umre preko 20.000 ljudi. Iako je zadnjih godina prisutan trend smanjenja smrtnosti, Hrvatska u usporedbi s drugim europskim zemljama spada među zemlje koje imaju veće stope smrtnosti od prosjeka EU zemalja. Prosjek za zemlje EU27 iznosi 367,6/100.000, a u Hrvatskoj je on 572,8/100.000.