x
x

Zašto je rak debelog crijeva u porastu kod mlađih ljudi?

  13.04.2023.

Iako su stope raka debelog crijeva u padu, podaci pokazuju da je učestalost ranog početka tog sijela raka, dijagnosticiranog kod osoba mlađih od 50 godina, globalno porasla za čak 2% do 4% od 1990-ih, s još strmijim porastom među onima mlađima od 30 godina.

Zašto je rak debelog crijeva u porastu kod mlađih ljudi?

Studije koje pokušavaju razotkriti uzroke ranog nastanka raka debelog crijeva (RDC) ograničenog su opsega, često se fokusiraju na pojedinačne aspekte etiologije, dok su uzroci vjerojatno višestruki.

Mlađim se pacijentima RDC često dijagnosticira u uznapredovalim stadijima bolesti, unatoč tome što imaju manje komorbiditeta. Ovaj obrazac mogao bi proizaći iz nedostatka probira za otkrivanje ranih lezija. Ovu teoriju podupire činjenica da su stope preživljenja među mlađim pacijentima s ranim metastatskim karcinomom slične onima među starijim pacijentima, unatoč činjenici da su mlađi pacijenti općenito zdraviji, podvrgavaju se intenzivnijoj terapiji i imaju manje nuspojava od liječenja.

Što bi se moglo događati na genetskoj razini kod mlađih pacijenata?

Dosadašnji dokazi upućuju na to da su predisponirajući čimbenici za rak prisutniji među mlađim pacijentima. Najčešći takav faktor je sindrom Lynch. Međutim, nedovoljna dijagnoza Lynchovog sindroma i varijanti patogene germinativne linije visoke penetracije ne objašnjava uočeni porast ranog početka RDC-a. Tumori se također često pojavljuju na lijevoj strani debelog crijeva i rektuma. Simptomi uključuju bol u trbuhu i rektalno krvarenje. Lijevostrani tumori imaju različito embriološko podrijetlo i mogu pružiti naznake mutacijskih profila ranih tumora.

Velike, genomske asocijacijske studije posvećene ranom nastanku RDC-a, kao i analize interakcija gena i okoline potrebne su za daljnje pročišćavanje bilo kakvog genetskog doprinosa koji je specifičan za pojavu u ranoj dobi.

Što se tiče okoliša i stila života, treba naglasiti ulogu koju pretilost i druga metabolička stanja, kao i fizička neaktivnost i prehrana, mogu imati u riziku od ranog nastanka RDC-a.

Jedna je studija iz 2019. godine, na primjer, otkrila da je pretilost tijekom adolescencije i odrasle dobi povezana s većim rizikom od ranog početka RDC-a. Druga studija, objavljena iste godine, otkrila je da više sjedilački način života može povećati rizik od rane pojave RDC-a. Konzumacija pića zaslađenih šećerom te crvenog i prerađenog mesa također je uključena u ranu pojavu RDC-a.

Ovi čimbenici mogu utjecati na crijevni mikrobiom pojedinca, što je još jedan vjerojatni igrač u ranom nastanku RDC-a. Postoji uvjerljiv skup dokaza koji podupiru ulogu crijevne mikrobiote u patogenezi i progresiji RDC-a, što uključuje vrste kao što su Fusobacterium nucleatum, Bacteroides fragilis i pks+ E coli.

Razumijevanje interakcija između životnog stila i prehrambenih elemenata, mikrookruženja tumora i domaćina bit će temeljno za otkrivanje uzroka porasta ranog početka RDC-a.

Koji koraci mogu pomoći u planiranju puta prema naprijed?

Nedavne preporuke American Cancer Society  i US Preventive Services Task Force je da se probir RDC-a za prosječnu populaciju započne u dobi od 45 godina, što predstavlja korak u pravom smjeru i put naprijed koji nije ni kratak ni jednostavan.

Potrebna je i globalna suradnja i provođenje prospektivnih kohortnih studija zdravih pojedinaca i pacijenata s ranom pojavom RDC-a.