x
x

Svjetski dan bubrega – Zdravlje bubrega za sve!

  08.03.2023.

Svjetski dan bubrega globalna je kampanja osmišljena kao zajednička inicijativa Međunarodnog nefrološkog društva (ISN) i Međunarodne federacije zaklada za bubrege (IFKF), a obilježava se od 2006. godine, drugog četvrtka u ožujku.

Svjetski dan bubrega – Zdravlje bubrega za sve!

Svrha je kampanje osvijestiti važnost bubrega u očuvanju zdravlja, smanjiti učestalost kronične bubrežne bolesti i njezin štetan učinak na pojedinca, njegovu obitelj i društvo.

Ove će se godine Svjetski dan bubrega (9. ožujka) obilježiti brojnim aktivnostima koje provodi Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Hrvatskog liječničkog zbora. U kampanji sudjeluju i Hrvatska udruga nefroloških medicinskih sestara i tehničara, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine, Hrvatsko društvo nutricionista i dijetetičara i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana bubrega je Zdravlje bubrega za sve – spremnost na neočekivano, podrška ranjivima. Na sam Dan bubrega, 9. ožujka, u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu te mnogim drugim gradovima, u suradnji s udrugama bolesnika, održat će se javnozdravstvene akcije mjerenja tlaka i šećera u krvi uz podjelu edukativnih materijala o kroničnoj bubrežnoj bolesti. Istoga dana u 17 sati organiziran je i online simpozij za bubrežne bolesnike na temu kućne dijalize koji se može pratiti putem poveznice PRIJAVA.

Dan kasnije, u petak, 10. ožujka od 17 do 19 sati u Hrvatskom liječničkom domu održat će se simpozij posvećen Svjetskom danu bubrega na kojem će biti predstavljena aplikacija “Provjeri svoju bubrežnu funkciju”. Riječ je o jednostavnom alatu za opću populaciju i bolesnike kojim se može odrediti stupanj bubrežnog oštećenja i dobiti informacije o kroničnoj bubrežnoj bolesti, prehrani i slično, a možete joj pristupiti na poveznici Aplikacija – Provjeri svoju bubrežnu funkciju.

Izvor: KBC Rijeka