x
x

Sustav za rano otkrivanje neurorazvojnih odstupanja

  02.03.2023.

Na nekoliko mjesta u svijetu istraživački timovi već rade na razvoju tehnologije za rano otkrivanje potencijalnih neurorazvojnih odstupanja kod dojenčeta, a jedno od tih mjesta je i Zagreb. Kroz suradnju Poliklinike za dječje bolesti Sabol i informatičke firme TIS-Objektni informacijski sustavi započet je zajednički projekt pod nazivom SENDD (System for Early Neurological Deviation Detection) dijelom financiran sredstvima iz europskih fondova za istraživanje, razvoj i inovaciju.

Sustav za rano otkrivanje neurorazvojnih odstupanja

SENDD (Sustav za Rano Otkrivanje Neurorazvojnih Dostupanja) je projekt TIS Grupe koji ima za cilj rano otkrivanje neurorazvojnih odstupanja kod djece, kao što su poremećaji pažnje, disleksija, disgrafija, autizam i drugi. Projekt koristi naprednu tehnologiju obrade prirodnog jezika (NLP) i strojnog učenja (ML) kako bi analizirao govorni i pisani jezik djece te identificirao moguća odstupanja.

Tijekom dojenačke dobi dijete usvaja sve više vještina, npr. počinje posezati prema predmetima i hvatati, okretati iz leđnog u potrbušni položaj, samostalno sjediti i tada prvo procjenjujemo odstupa li za usvajanje određene vještine po dobi, a potom i odstupa li kvalitetom usvojene vještine za dob. U procjeni neurorazvoja u ranoj dojenačkoj dobi (prva 3-4 mjeseca) procjenjuju se reakcije u određenim položajima, uspravljanje, kontrola glavice, tonus, refleksi, kontakt…, ali u spontanim pokretima prva 3 mjeseca života dominira dojenačko vrpoljenje.

Količina (kvantitet) vrpoljenja nema veliki dijagnostički i prognostički značaj, ali kvaliteta vrpoljenja ima i može se procijeniti. Procjena kvalitete spontanih pokreta (eng. general movements assessment) je metoda probira funkcije motornog dijela mladog dojenačkog mozga u razvoju na temelju procjene video snimke vrpoljenja. Kao metoda se počela istraživati prije 30 godina i od tada je ponavljano dokazana kao jedna od najpouzdanijih metoda procjene ishoda, pogotovo u skupini neurorizične djece.

Napretkom tehnologije otvara se mogućnost snimanja kvalitetne video snimke u kućnim uvjetima (npr. kamere visoke rezolucije na smartphone uređajima) i obrada snimke naprednim računalnim algoritmima umjetne inteligencije.

Mozak u ranom razvoju tijekom spontanih pokreta cijelo vrijeme isprobava različite kombinacije signala iz mozga koje rezultiraju nasumičnim kretnjama cijelog tijela. Zdrav mozak kontinuirano proizvodi nove složene i raznolike pokrete prostorno i vremenski. Rana dijagnostika u koju spada i procjena kvalitete spontanih pokreta, značajna za rano otkrivanje neurorazvojnih odstupanja.

Postupak je u potpunosti neinvazivan, dijete se ne izlaže stresnoj okolini ni situacijama. Odvija se na vrlo jednostavan način: radi se video snimka djeteta polegnutnog na podlozi bez dodatnih vanjskih podražaja, snimka traje desetak minuta dok je dijete optimalno raspoloženo. Nakon toga, liiječnik radi analizu videosnimke, procjenjuje kvalitetu pokreta i svrstava pokrete u jednu od četiri kategorije.

Izvor: SENDD