x
x

Vidni evocirani potencijali u dijagnostici migrena dječje dobi

  22.01.2023.

Kod migrene glavobolja je vodeći simptom, premda se u dojenčadi može manifestirati i kao bolovi u trbuhu, neutješni bezrazložni plač ili povraćanje. Bolovi su najčešće lokalizirani u frontalnoj, frontotemporalnoj ili okcipitalnoj regiji, obostrano ili posred čela i napadaji glavobolje traju 1-72 h. Ukupna učestalost migrena u dječjoj dobi iznosi 4-10%, podjednako u djevojčica i dječaka do puberteta, a kasnije se pojavljuje tri puta češće u djevojčica.

Vidni evocirani potencijali u dijagnostici migrena dječje dobi

Glavobolja je jedan od najčešćih simptoma u neurologiji i vrlo čest uzrok recidivirajućih bolova u djece. Glava, lice i meki oglavak bogato su opskrbljeni receptorima za bol u odnosu na ostale dijelove tijela, što može objasniti zašto su bolovi tako često lokalizirani u glavi. Glavobolje su vrlo česte u djece i adolescenata. One imaju negativan utjecaj na učenje djeteta, pamćenje, osobnost, međuljudske odnose ili odnose s vršnjacima, kao i na izvršavanje školskih i izvanškolskih obveza. To, naravno, ovisi o etiologiji, učestalosti i intenzitetu glavobolje. Metode liječenja za različite tipove glavobolje su različite. Važno je prepoznati vrstu glavobolje, tako da se može tretirati na pravilan način. Svako dijete s glavoboljom treba individualan pristup. Pravodobno i pravilno liječenje čini bolest podnošljivijom i osigurava bolju kvalitetu života.

Elektrofiziološke pretrage procjenjuju funkciju vidnog puta na određenom nivou. Vidni evocirani potencijali (VEP) predstavljaju kortikalni odgovor na vidni stimulus. Parametri VEP-a koji se analiziraju i opisuju su latencija, vremenski interval između stimulacije i pojave odgovora, te amplituda P 100 vala. U ovom istraživanju autori su ispitivali VEP testiranjem promjene u vrijednostima amplitude i latencija P100 vala za vrijeme migrena i mirne faze u djece.

Procesiranje vidnog signala je značajno izmijenjeno za vrijeme trajanja glavobolje u djece. Zbog niske osjetljivosti i specifičnosti elektrodijagnostičkih testova u glavoboljama, dijagnoza migrene u djece ostaje uglavnom temeljena na medicinskoj povijesti. Međutim, testiranje VEPom može podržati dijagnozu migrene u nekim slučajevima. VEP bi također mogao biti korisna metoda u proučavanju patogeneze različitih oblika migrene. VEP abnormalnosti u migrene može biti povezan s kortikalnom depresijom i središnjim promjenama neurotransmitera.

Dobrila Karlica Utrobičić