x
x

Novi testovi bi konačno mogli dijagnosticirati dugotrajni COVID

  01.12.2023.

Jedan od najvećih izazova s kojima se suočavaju kliničari koji liječe dugotrajni COVID (stanje nakon COVID-19, post-akutne posljedice COVID-19 ili kronični COVID sindrom) je nedostatak konsenzusa kada je u pitanju prepoznavanje i dijagnosticiranje stanja. Ali nova studija sugerira da testiranje na određene biomarkere može identificirati dugotrajni COVID s točnošću koja se približava 80%.

Novi testovi bi konačno mogli dijagnosticirati dugotrajni COVID
Dugotrajni COVID povezan je s upalom imunološkog sustava zbog čega neki proteini komplementa ostaju neregulirani.

Učinkovito dijagnostičko testiranje promijenilo bi igru ​​u dugoj borbi protiv infekcije COVID-19, jer pacijente ne pogađaju samo umor, magla u mozgu, lupanje srca i drugi trajni simptomi. Dvoje od troje ljudi s dugotrajnom bolešću također pate od problema mentalnog zdravlja poput depresije i tjeskobe. Neki pacijenti kažu da njihovi liječnici ne shvaćaju ozbiljno njihove simptome. A čak 12% pacijenata s dugotrajnim COVID-om nezaposleno je zbog težine svoje bolesti

Brza, točna dijagnoza sve bi to eliminirala. Nova preprint studija sugerira da je povišenje određenih proteina imunološkog sustava uobičajeno kod pacijenata s dugotrajnim COVID-om i njihovo identificiranje može biti točan način za dijagnosticiranje stanja.

Istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Cardiff u Cardiffu, Wales, pratili su 166 pacijenata, od kojih je kod 79 dijagnosticiran dugotrajni COVID, a kod 87 nije. Svi su se sudionici oporavili od teškog napada akutne bolesti COVID-19.

U analizi krvne plazme sudionika studije, istraživači su pronašli povišene razine određenih komponenti. Konkretno četiri proteina — Ba, iC3b, C5a i TCC — predvidjela su prisutnost dugotrajnog COVID-a sa 78,5% točnosti.

Studija je otkrila da je dugotrajni COVID povezan s upalom imunološkog sustava zbog čega ti proteini komplementa ostaju neregulirani. Proteini poput C3, C4 i C5 važni su dijelovi imunološkog sustava jer regrutiraju fagocite, stanice koje napadaju i fagocitiraju bakterije i viruse na mjestu infekcije kako bi uništile patogene poput SARS-coV-2.

U slučaju dugotrajnog COVID-a, ti proteini ostaju kronično povišeni. Iako se čini da simptomi dugotrajnog COVID-a uglavnom nisu povezani jedni s drugima, istraživači ukazuju na povećanu upalu kao povezujući faktor koji uzrokuje kvarenje raznih sustava u tijelu.

Čini se da ovi različiti fenotipovi imaju različite mehanizme za bolest. To znači da je manje vjerojatno da se radi o stanju koje odgovara svima i sljedeći korak u istraživanju trebao bi biti identificiranje koji je biomarker usklađen s kojim fenotipom bolesti.

Bolja dijagnostika otvorit će vrata boljim mogućnostima liječenja. Što bolje liječnici razumiju mehanizam koji uzrokuje imunološku disregulaciju kod bolesnika s dugotrajnim COVID-om, to ga uspješnije mogu liječiti postojećim lijekovima.

Istraživanje Sveučilišta u Cardiffu jedno je od najdetaljnijih istraživanja koje je do sada istaknulo dugotrajno pirisutne biomarkere za COVID-19. Istraživanje je potrebno provesti na većoj populaciji,a potrebno je uključiti i druge biomarkere poput serotonina i kortizola kako bi se vidjelo jesu li povezani s ovim stanjem.