x
x

COVID-19 pneumonija – netipičan oblik poput metastaza

  08.09.2022.

COVID-19 pneumonija može se manifestirati višestrukim čvorovima koji oponašaju metastaze. Radi se o netipičnom slučaju pneumonije kod COVID-19 koji je objavljen kao prikaz bolesnika u časopisu Journal of the Belgian Society of Radiology.

COVID-19 pneumonija – netipičan oblik poput metastaza

Koronavirusna bolest 2019. (COVID-19) je epidemija koja uzrokuje upalu pluća uzrokovanu koronavirusom 2 (SARS-CoV-2), a slike kompjutorizirane tomografije (CT) značajan su dio dijagnostike upale pluća povezane s infekcijom COVID-19.

Tipični nalazi CT-a prsnog koša su bilateralna periferna zamućenja poput mliječnog stakla sa ili bez konsolidacije. Iako su opisani rijetki, atipični nalazi CT-a, nije prijavljen nijedan slučaj infekcije COVID-19 koji je uzrokovao višestruke solidne plućne nodule. U članku je opisan atipični nalazi CT-a 45-godišnje pacijentice s višestrukim solidnim plućnim nodulima koji oponašaju metastaze uz dijagnosticiranu infekciju COVID-19 potvrđenu RT-PCR-om. U zaključku je navedeno da pneumonija kod infekcije COVID-19 radiološki može oponašati višestruke metastatske čvorove.